Index Vakbarát Hírportál

A Gyűrűk Ura gonosz karakteréről neveztek el egy új pillangófajt

2023. május 7., vasárnap 16:14

A híres trilógia narancssárgában izzó, mindent látó szeme ihlette meg az angol természettudósokat, amikor nevet választottak egy újonnan felfedezett pillangófajnak. A szakemberek remélik, a szokatlan névválasztás felhívja az emberek figyelmét a pillangókutatásokra.

A Londoni Természettudományi Múzeum tudósai új pillangófajt fedeztek fel. Az új rovarfaj elnevezése Blanca Heurtas, a múzeum kurátorának feladata volt. A szakember nem akármilyen nevet választott, ugyanis 

A Gyűrűk Ura regényekből ismert gonosztevőről, 

Szauronról nevezte el az új fajt.

A BBC szerint a szakértő azért választotta a Szauron nevet, mert az ilyen típusú pillangók narancssárga szárnyán fekete pöttyök helyezkednek el, így pont úgy néz ki, mint a J. R. R. Tolkien könyveiben leírt, mindent látó szem.

A Londoni Természettudományi Múzeum reméli, hogy a szokatlan elnevezés felhívja a figyelmet a fajra és egyúttal a pillangókutatásokra.

A tudósok elmondták, 

a Saurona nemzetségbe két lepkefaj került be: az egyik a saurona triangula, a másikpedig a Saurona aurigera.

E két faj a csoport első két tagja, de várhatóan még sokan csatlakoznak hozzájuk.

A szakértők a fenti fajok felfedezése előtt több mint 400 különböző pillangófajt elemeztek. Mint írták, a DNS-vizsgálatok után egyértelművé vált számukra, hogy a Saurona fajták és a többi pillangó között genetikai eltérések vannak.

A pillangók előtt már más állatokat is neveztek el Szauronról. A gonosztevő izzó szemére egy trágyabogár, egy béka és egy dinoszaurusz nevében is utaltak már.

Rovatok