Index Vakbarát Hírportál

Két magyar gimnazista kilencmillió dollárért száll ringbe Dallasban

2023. május 9., kedd 06:21

A 31. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny első helyezettjei, Kovács Nóra Anna kolozsvári és Barna Benedek László budapesti végzős gimnazista képviseli Magyarországot a május 14-én kezdődő International Science and Engineering Fair rendezvényen, a fiatalok tudományos versenyének világbajnokságán Dallasban.

A versenyen a világ különböző országaiból érkező több mint 1700 középiskolás diák száll ringbe a majdnem 9 millió dolláros összdíjért.

Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, a hazai ifjúsági tudományos versenyek szervezője kiemelte, hogy a két diák kiemelkedő kutatási projekteket dolgozott ki, amelyek különböző szakterületen alkalmazhatók.

Kovács Nóra Anna „Rusty” nevű projektjével indul, amely a környezetszennyezési károk csökkentésére irányul. Az első prototípussal arra törekszik, hogy képfelismerésre és feldolgozásra optimalizált kis méretű robotok segítségével az eldobott hulladékokat detektálja, monitorozza – írja az MTI.

Barna Benedek László az „UV megvilágító berendezés fejlesztése fotokémiai ligand kapcsoláshoz” projektjével a mérnöki technológia területén mutatja be szaktudását. Az UV-Covbel egy olyan orvostechnikai és gyógyszerkutatási berendezés, amely a fehérjék jelölésére szolgál, ez az úgynevezett ligandalapú fotokémiai jelölés. A fehérjét UV led megvilágítja, ezáltal olyan jelölés jön létre a fehérjén, amely hosszú ideig tart és sokáig vizsgálható.

Rovatok