Index Vakbarát Hírportál

Megszületett az első „háromszülős” baba az Egyesült Királyságban

2023. május 11., csütörtök 11:03

Az Egyesült Királyságban egy olyan csecsemő született, akinél egy új, három ember DNS-ét felhasználó technikát alkalmaztak, amely segít megelőzni a gyógyíthatatlan betegségek öröklődését. A baba édesanyját mesterségesen termékenyítették meg.

Megszületett az első olyan brit baba, akit három ember DNS-ével hoztak létre egy olyan eljárás során, amely megakadályozza, hogy a gyermekek gyógyíthatatlan betegségeket örököljenek.

A mitokondriális donációs kezelés (MDT) egészséges női donorok petesejtjeiből származó szöveteket használ, hogy olyan embriókat hozzon létre, amelyek mentesek az anyjuk által hordozott káros mutációktól.

Az embriók a biológiai szülők spermiumát és petesejtjét kombinálják a donor petesejtjéből származó apró, mitokondriumoknak nevezett, elemszerű struktúrákkal – írja az Euronews.

Az így születő baba az anya és az apa DNS-ét tartalmazza, valamint egy kis mennyiséget a donortól.

A beteg, egészségtelen mitokondriumok a szív vagy a máj rendellenességeihez vezethetnek, hozzájárulhatnak neurológiai problémákhoz, görcsökhöz és izomsorvadáshoz.

Az eljárást az Egyesült Királyság kormányzati szabályozó hatósága, a Human Fertilisation and Embryology Authority engedélyezi.

Rovatok