Index Vakbarát Hírportál

4,6 milliárd éves objektum találta el a Földet

2023. május 16., kedd 21:11

Kiderült, hogy honnan származik, és mikor keletkezhetett az a meteorit, amely május elején egy New Jersey-i családi házba csapódott bele.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, az egyesült államokbeli hopewelli rendőrség közleménye szerint egy meteoritnak vélt fémtárgy csapódott egy házba még május elején. A hosszúkás tárgy, amely a rendőrség leírása szerint körülbelül 10-15 centiméteres, áthatolt a ház tetején és mennyezetén, mielőtt a keményfa padló megállította.

A kőzetet a The College of New Jersey csapata kezdte el vizsgálni, akik megerősítették, hogy az űrszikla körülbelül 4,56 milliárd éves,

ami azt jelenti, hogy a Naprendszerünk kezdete óta létezik, és a keletkezéséből visszamaradt darabkákat tartalmazza.

A meteorit felső rétegén néhány milliméter vastagságú, a földi légkörben való részleges elégéstől megfeketedett kéreg található. Egy kézi lencsével – amelyet a kőzetek közelebbi vizsgálatára terveztek – a TCNJ csapata azonban megállapította, hogy a meteorit ásványai kék és szürke színűek, és kis mennyiségben más fémek is keveredtek közéjük – írja a space.com.

A csapat a kőzet textúráját és összetételét úgy tanulmányozta, hogy azt egy elektronmikroszkóp alá helyezték.

Az első becslések alapján a meteorit egy LL-6 osztályú kondrit, amely családjának többi tagjánál kevesebb vasat tartalmaz, és legalább 30-40 százalékkal sűrűbb, mint a Földön leggyakrabban előforduló kőzetek, például a pala vagy a gránit – ennek köszönhetően hamar egyértelművé vált, hogy nem földi kőzetről van szó.

Ugyan még nem dőlt el, az űrszikla valószínűsíthetőleg a Titusville, NJ nevet kapja majd.

Rovatok