Index Vakbarát Hírportál

Egyedülálló gyémántok alakultak ki egy meteorit belsejében

2023. május 18., csütörtök 16:14 | aznap frissítve

Különleges gyémántszerű anyag jött lére egy meteorit belsejében. Egy magyar kutatócsoport jött rá, hogy a drágakő mitől különleges. A felfedezés új utakat nyithat meg a technológiai fejlesztésekben.

A Canyon Diablo nevű meteorit körülbelül 50 ezer évvel ezelőtt csapódott a Földbe, létrehozva a Barringer-Krátert a mai Arizóna területén. A meteorit belseje egyedülálló gyémántokat rejt, amelyek különböznek a Földön kialakult drágakövektől – írta az IFLScience.

A gyémántok általában a földkéreg mélyén alakulnak ki, de ritkábban meteoritbecsapódás is létrehozhatja őket. A Canyon Diablo gyémántjai is akkor alakultak ki, amikor a becsapódáskor extrém hő és nyomáshelyzet állt fenn.

A szakértők korábban úgy gondolták, hogy ez az új, gyémántszerű anyag abban különbözik a földi társától, hogy hatszögletes rácsban elhelyezkedő atomokból áll. Most azonban Németh Péter, a Földtani és Geokémiai Kutatóintézet munkatársa és a tanulmány társszerzői rájöttek, hogy 

a meteorit gyémántja valójában hagyományos, kocka alakú gyémántot, valamint grafént tartalmaz, amelyek diafitszerkezetben nőttek össze. 

A tudósok arra is rájöttek, hogy ezek a hatszögletű képződménynek valószínűleg 58 százalékkal keményebbek, mint a közönséges gyémántok.

A szakértők a gyémánt tanulmányozásával olyan anyagokat hozhatnak létre, amelyeket a csiszolóanyagoktól az elektronikán és a nanomedicinán át a lézertechnológiáig számos ipari területen használhatnak majd.

Rovatok