Index Vakbarát Hírportál

Kalóztámadással indult a karrierje, és azt sem tudta, mit fedezett fel

2023. május 20., szombat 08:02

Talán nincs is olyan, aki ne ismerné Kolumbusz Kristóf nevét, akihez elsősorban az amerikai kontinens felfedezését kötjük, pedig nem is ő lépett első európaiként a földrészre, és fogalma sem volt arról, mit fedezett fel.

517 éve ezen a napon halt meg Cristoforo Colombo, magyarosított nevén Kolumbusz Kristóf itáliai származású, előbb a portugál, majd a spanyol korona szolgálatában álló utazó, tengerésztiszt, az amerikai kontinens 1492-es felfedezője. Kolumbusz pontos születési dátumát nem ismerjük, mindösszesen annyit tudni, hogy az valamikor 1451. augusztus 25. és október 31. közé tehető. Fiatalkora nem volt egyszerű, családja javarészt posztókészítéssel foglalkozott, ők azonban nagymértékben függtek a termékeiket felvásárló genovai posztókereskedőktől, akik egyre alacsonyabb áron vették át azokat.

A nehéz évek Kolumbuszt a tengerre kényszerítették, utazó kereskedőként próbált boldogulni, és egyre jobban szenvedélyévé vált a hajózás. 1476-ban már az Atlanti-óceánig is elmerészkedett, ahol rögtön átélt egy kalóztámadást, de ez sem vette el a kedvét a vitorlabontástól.

Néhány évvel későbbre korának legnagyobb felfedezőjévé vált, élete során számos hajóutat tudhatott maga mögött – a kérdés már csak az, hogy ön tisztában van-e a legjelentősebbekkel? Kvízünkből kiderül!

Rovatok