Index Vakbarát Hírportál

Nagyobb kárt okozhat az újrahasznosítás, mint a műanyagok

2023. május 24., szerda 13:58

A szervezet szerint a műanyagok összeegyeztethetetlenek a körforgásos gazdasággal, miközben az országok a szerződéses tárgyalásokra készülnek. Szerintük a műanyagok újrahasznosításához való lebontása többet árt a környezetnek, mint maguk a műanyagok.

A műanyag újrahasznosítása mérgezőbbé teheti a műanyagot, és nem szabad a környezetszennyezési válság megoldásának tekinteni – figyelmeztetett a Greenpeace a nemzetközi műanyagegyezményről szóló tárgyalások legutóbbi fordulója előtt.

A műanyagok természetüknél fogva összeegyeztethetetlenek a körforgásos gazdasággal

– áll a globális környezetvédelmi hálózat jelentésében, amely olyan kutatásokat foglal össze, amelyek szerint az újrahasznosított műanyagok mérgezőbbek, mint a műanyagok alkotóelemei.

A jelentés szerint a műanyagok újrahasznosítás céljából történő lebontása mikroműanyaggal szennyezi a környezetet.

Tavaly 173 ország képviselői megállapodtak abban, hogy a következő két évben tárgyalásokat folytatnak egy olyan, jogilag kötelező érvényű szerződés kidolgozásáról, amely a műanyag „teljes életciklusát” lefedné a gyártástól az ártalmatlanításig.

Jövő héten Párizsban találkoznak, ahol a tárgyalásokat máris bírálták, mivel a fejlődő országok azon közösségei, amelyeknek a műanyaghulladék lerakása és elégetése jelentős környezeti károkat okoz, valamint a marginalizált hulladékgyűjtők, akik az újrahasznosítás szempontjából kulcsfontosságúak, nem vesznek részt a tárgyalásokon.

„E hangok nélkül félő, hogy a tárgyalásokat a vállalati érdekek befolyásolják. A műanyagipar – beleértve a fosszilis tüzelőanyag-, petrolkémiai és fogyasztási cikkeket gyártó vállalatokat is – továbbra is a műanyag-újrahasznosítást hirdetik a műanyagszennyezés válságának megoldásaként” – mondta Graham Forbes, aki a Greenpeace globális műanyagkampányát vezeti.

De a műanyag toxicitása valójában növekszik az újrahasznosítással. A műanyagoknak nincs helyük a körforgásos gazdaságban, és egyértelmű, hogy a műanyagszennyezés megszüntetésének egyetlen valódi megoldása a műanyagtermelés tömeges csökkentése

– tette hozzá.

A jelentés szerint az újrahasznosított műanyagok gyakran tartalmaznak nagyobb mennyiségű vegyi anyagot, például mérgező égésgátlókat, benzolt és más rákkeltő anyagokat, környezetszennyező anyagokat, köztük brómozott és klórozott dioxinokat, valamint számos, endokrin rendszert károsító anyagot, amelyek változásokat okozhatnak a szervezet természetes hormonszintjében – közölte a The Guardian.

Az újrahasznosításra szánt műanyaghulladékot jellemzően a magas jövedelmű országokból a világ szegényebb részeire exportálják.

(Borítókép: Sebnem Coskun / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok