1 Index - Tudomány - Kína műholdakkal védené meg a természetet

Index Vakbarát Hírportál

Kína műholdakkal védené meg a természetet

2023. május 29., hétfő 06:13

A kormány elsőként műholdakat vetne be a természet védelmére és zónánként vizsgálná az ökológialag fontos tájakat.

Kína kormánya elsőként műholdakat használ védett földterületeinek megóvására, hogy megakadályozza az illegális fejlesztéseket. A tudósok azt remélik, hogy így fennmaradhatnak az ország ökológiailag fontos élőhelyei – írja a Nature.

Chi-Yeung Choi, a Suzhou-i Duke Kunshan Egyetem ökológusa szerint az ökológiailag fontos területek védelmét szolgáló nemzeti rendszer megakadályozza, hogy a tartományi kormányok a fejlesztést helyezzék előtérbe a megőrzéssel szemben. Kína változatos élőhelyei közé tartoznak füves területek, erdők, sivatagok és hegyek. Olyan ikonikus fajok otthona, mint az óriáspanda, a dél-kínai tigris és a piszeorrú majom, valamint több tízezer kevésbé ismert faj.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) országonként a biológiai sokféleséget vizsgáló listáján a harmadik helyen áll. A Kínai Természeti Erőforrások Minisztériuma egy hónapja jelentette be, hogy elkészült az ökológiai vörös vonalú térkép, ami azt jelenti, hogy a természetvédelmi területek mostantól a minisztérium által kezelt központi rendszerbe szerveződnek.

A közlemény szerint a védett övezetek 3 millió négyzetkilométernyi szárazföldet, az ország szárazföldjének 30 százalékát, és 150 ezer négyzetkilométernyi tengert fednek le.

Az Ökológiai és Környezetvédelmi Minisztérium bejelentése szerint egy 30 műholdból álló flottát indítottak nagy felbontású képek rögzítésére, egy olyan algoritmussal, ami automatikusan észleli az erdőborítás és a földhasználat változásait a határvonalakon belül.

A cél az, hogy a hatóságok gyorsan felléphessenek, ha olyan illegális tevékenységeket észlelnek, mint például az új bányák kiürítése vagy ingatlanfejlesztések.

Alice Hughes, a Hongkongi Egyetem természetvédelmi biológusa szerint más nemzetek is követhetik Kína példáját, de

Kínának is lépéseket kell tennie az általa gyűjtött adatok elérhetőbbé tétele érdekében.

Az IUCN hét kategóriába sorolja a védett területeket, amelyek mérete és védelmi szintje különbözik egymástól. Kína redline térképe olyan élőhelyeket tartalmaz, amelyeket fontosnak tartanak a sérülékeny fajok és ökoszisztémák védelme szempontjából, de az ökoszisztéma-szolgáltatások értékelésére is támaszkodik, amely egy adott terület emberre gyakorolt pozitív hatásait méri.

ILYEN TERÜLETEK PÉLDÁUL AZOK, AMELYEK MEGKÖTIK A SZENET, TÁROLJÁK VAGY TISZTÍTJÁK A VIZET, MEGAKADÁLYOZZÁK A TALAJERÓZIÓT VAGY AZ ELSIVATAGOSODÁST, ÉS VÉDIK A BIOLÓGIAI DIVERZITÁST.

Ellentétben az IUCN védett területek legtöbb kategóriájával, amelyek szigorúan korlátozzák az emberi tevékenységet, a redline zónák gyakran lehetővé teszik az emberi tevékenységet a határokon belül, mondja Hua, és hozzáteszi:

A redline-hálózat fő célja a nagyszabású fejlesztések, például a bányászat és az építőipar megakadályozása.

A műholdas megfigyelőrendszer nagyon erős és hatékony rendszer lesz, ha megfelelő a kivitelezése. Ha pedig az összegyűjtött információit nyilvánossá teszik, a kutatók országszerte lekérdezhetik a földhasználat változásait is.

(Borítókép: Future Publishing / Getty Images)

Rovatok