Index Vakbarát Hírportál

A valaha élt legnagyobb termetű erszényes maradványait fedezték fel

2023. május 31., szerda 21:17

Új őserszényes faj maradványait fedezték fel, eddig ez a legnagyobb, amit találtak.

Új őserszényesfaj maradványait fedezték fel ausztrál kutatók. A 3,5 millió évvel ezelőtt élő hatalmas állat akár 250 kilogrammot is nyomhatott, és képes volt nagy távolságokat megtenni víz és élelem után kutatva – adta hírül az MTI.

Az Ausztrália középső részén 2017-ben felfedezett maradványokat háromdimenziós képalkotóval elemezték, és egy szerdán közzétett tanulmányban megállapították, hogy az eddig ismertekhez képest új fajról, a valaha élt legnagyobb termetű erszényesről van szó.

A Flinders Egyetem kutatói azt feltételezik, hogy a Diprotodontia rendjébe tartozó, Ambulator keanei elnevezésű állat legközelebbi mai rokona a vombat lehet. Az őserszényes a 2,5-5,3 millió évvel ezelőtti pliocén korban élt, abban az időszakban, amikor Ausztrália egyre szárazabbá vált és a füves legelők kezdtek egyre elterjedtebbé válni.

A legtöbb ma élő nagytestű növényevő, mint például az elefánt vagy az orrszarvú, ujjon járó, vagyis a sarkuk nem éri a földet járás közben. A Diprotodontia rendjébe tartozó állatok viszont talpon járók, azaz – az emberhez hasonlóan – a sarokcsontja érintkezett a talajjal járás közben

– mondta el Jacob van Zoelen, az új őserszényest bemutató tanulmány egyik szerzője. Ennek a kialakításnak köszönhetően a súly egyenletesen eloszlik a lábakon járás közben, ugyanakkor a futáshoz már nagyobb energiát emészt fel.

Rovatok