Index Vakbarát Hírportál

Lassul az amazonasi esőerdők irtása

2023. június 8., csütörtök 13:35

Brazília fontos szerepet tölt be a Föld éghajlati egyensúlyának fenntartásában, ezért az ottani erdőirtások megakadályozása hozzájárulhat a globális felmelegedés mérsékléséhez is.

Jelentősen csökkent az Amazonas régióban végzett illegális erdőirtás azóta, hogy Luiz Inácio Lula da Silva hivatalba lépett Brazília elnökeként – közölte a brazíliai környezetvédelmi minisztérium szerdán. 

A Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) hivatalos adatai szerint az erdőirtás mértéke a régióban 31 százalékkal csökkent 2023 első felében a tavalyi évhez képest. De a Brazília délkeleti részén fekvő Cerrado szavannán 35 százalékkal nőtt az erdőirtás az előző évi adatokhoz képest.

A brazil államfő január 1-jén kezdte meg harmadik elnöki ciklusát. Első két ciklusa idején – 2003 és 2010 között – nem kapott kiemelt hangsúlyt a környezetvédelem, de most ígéretet tett arra, hogy megerősíti a környezet- és klímavédelmet, és jobban odafigyel az őslakosok jogaira is.

Az Amazonas esőerdői adják a Föld édesvízkészletének 12 százalékát, és a Természetvédelmi Világalap (WWF) közlése szerint itt található a világ összes fajának tíz százaléka. Területének mintegy 20 százaléka azonban feltehetően már elpusztult.

A tudósok szerint a 25 százalékos veszteség lenne a fordulópont, onnan már nincs visszaút, az ökoszisztéma már nem tudna regenerálódni.

Brazília még az előző elnök, Jair Bolsonaro hivatali ideje alatt, 2021-ben csatlakozott ahhoz a nemzetközi megállapodáshoz, amelynek keretében vállalta, hogy 2030-ra felszámolja az illegális fakivágásokat az Amazonas-medencében. A januárban hivatalba lépett Lula pedig környezetvédelmi politikájának sarokkövévé tette az erdőpusztítás elleni küzdelmet – számolt be az MTI.

Rovatok