Index Vakbarát Hírportál

Saját magát termékenyítette meg a nőstény krokodil Costa Ricán

2023. június 8., csütörtök 10:26

Egy Costa Rica-i krokodil fogságban, hímektől elzárva állapotos lett. Magzata génállománya 99,9 százalékban azonos volt vele.

Egy fogságban tartott nőstény krokodil, amely soha nem volt együtt hím krokodillal, teherbe esett. Magzata genetikailag 99,9 százalékban azonos vele, ami szintén a szűznemzést támasztja alá. Ez volt az első ismert ivartalan szaporodás hüllők között – írja a Sky News.

Ivartalan szaporodást már dokumentáltak madarak, gyíkok, kígyók és halak esetében, de krokodiloknál még soha.

A szóban forgó krokodil 18 éves volt, amikor 2018-ban tojásokat rakott. Ezek közül hét életképesnek tűnt, és érettnek, de három hónap elteltével sem keltek ki, úgyhogy az etológusok felnyitották őket. Az egyikben egy halva született krokodilmagzat volt.

A Virginia Tech szűznemzésre szakosodott kutatói elemezték a magzatot, eredményeiket a Royal Society Biology Letters folyóiratában publikálták. E szerint a krokodiloknál is előfordulhat ivartalan szaporodás, többször, mint gondolnánk. A tudósok úgy nyilatkoztak:

Nem ritka, hogy a fogságban tartott hüllők tojásokat tojnak, de hímektől függetlenül. Ezek a tojások azonban általában életképtelenek.

A peték potenciális életképességét meg kell vizsgálni, ha hiányoznak a hímek, de ahogy a kutatók elmondták, szűznemzés párok esetén is előfordulhat. A felfedezés abból a szempontból is nagyon izgalmas, hogy rávilágíthat a krokodilok kihalt rokonainak, például a dinoszauruszoknak a lehetséges szaporodási képességeire.

(Borítóképünk illusztráció. Fotó:  Nano Calvo / VWPics / Universal Images Group / Getty Images)

Rovatok