Index Vakbarát Hírportál

A nyári esték legegészségesebb mámora a vörösbor

2023. június 9., péntek 19:03

Egy több mint 15 éves, a Columbia Egyetemen végzett kutatás feltárta, hogy a flavanolban szegény táplálkozást folytatók agyára hihetetlenül pozitív hatással van a vörösbor – vagy a csoki, a ribizli és az alma. Válasszunk kedvünkre!

Itt a nyár, a kiülős esték ideje, és legyünk akár otthon, az erkélyen vagy a kertben, akár egy kedves, hangulatos kiülős helyen, egy kis alkohollal mindig feldobhatjuk a baráti beszélgetések hangulatát. Nem véletlenül írta Virginia Woolf is: Jó dolog a bor, minden akadályt megszüntet az emberek között. Sör, bor vagy pálinka? Tequila vagy gin tonic? Választhatunk még sok gyümölcsös, testes, kis vagy nagy alkoholtartalmú folyékony nedűből, de ami mindig beválhat, például, mert flavanoltartalma miatt egészségesebb, mint bármi, az a vörösbor.

Fog, rák, anyagcsere – mindegyikre jó

A 20. században rengeteg vizsgálatot folytattak a csecsemők agyának fejlődéséről, és megállapították, hogy a babák agyának megfelelő alakulását elősegítik bizonyos tápanyagok, ugyanígy az életkorral hanyatló agy támogatására is léteznek jótékony táplálékok. Ilyen például a vörösbor.

Számos jó tulajdonsága már többször kiderült, például egy évekkel ezelőtti tanulmányból az, hogy megakadályozhatja a fogszuvasodást, mert lassítja a fogzománcot megtámadó baktériumok szaporodását. De az sem titok, hogy mérsékelt fogyasztása csökkenti a tüdőrák kockázatát a férfiaknál, elég csak havonta egy pohárral inni.

Egy olasz klinikai tanulmány szerint a mellrák miatt sugárterápiával kezelt nőknél gyengébben jelentkeznek a sugárzás káros hatásai, ha rendszeresen fogyasztanak egy kis bort. De csökkenti a stresszt, a merevedési zavarokat, a fáradtságot, és jótékonyan hat az anyagcserére is.

A Columbia Egyetem új vizsgálata megint csak azt bizonyítja, hogy egy kis vörösbor nemhogy árt, de még használ is.

Egerek és emberek

Egereken végzett kutatások azt találták, hogy a borban megtalálható flavanolok hatnak az agy neuronjaira és az erekre. Ezen felbuzdulva elindultak az emberkísérletek is, de nehogy azt higgyük, hogy vörösborral itatták le a boldog önként vállalkozókat: flavanoltablettákkal teszteltek. Hát igen, sajnos. De legalább kiderült, hogy nemcsak az egereken, hanem az embereken is hatásos a flavanolpótlás. Szelektíven hatottak az életkorral összefüggő memóriavesztésért felelős agyi régióra (a gyrusra, a hippocampus egy speciális területére). 

Ez az első olyan vizsgálat, amely bizonyította, hogy a flavanolokban szegény étrend felgyorsítja az idősödéssel járó memóriaproblémákat, a pótlása viszont javítja az emlékezetet.

Azoknál a résztvevőknél volt igen szembetűnő a javulás, akik 60 év felettiek voltak, és korábban flavanolszegény étrenden éltek: egyéves flavanol-étrendkiegészítő szedése után a memória pontszáma átlagosan 10,5 százalékkal javult.

Adam Brickman, a tanulmány egyik társszerzője elmondta:

Az alacsony flavanoldiétát követőknél jelentős javulást tapasztaltunk, ami felveti annak lehetőségét, hogy magas flavanoltartalmú étrendet alkalmazzunk az idősebb felnőttek kognitív funkcióinak javítására.

A flavanol jótékony hatásaival azonban nemcsak a borfogyasztók találkozhatnak, mert jelentős mennyiségben tartalmazza az étcsoki, az alma, a zöld tea és a fekete ribizli is.

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok