Index Vakbarát Hírportál

Meghosszabbíthatja az életet az energiaitalok egyik elterjedt összetevője

2023. június 9., péntek 08:31

A tudósok nagyszabású klinikai vizsgálatot sürgetnek a taurinnal kapcsolatban, amelyet számos energiaitalhoz adnak hozzá. Erre azután hívták fel a figyelmet, hogy állatokon végzett vizsgálatok kimutatták: az anyag lassíthatja az öregedési folyamatot, és elősegítheti az egészségesebb életet.

A kutatók megállapították, hogy a taurin aminosav szintje az életkor előrehaladtával jelentősen lecsökkent, de az egerek és majmok egészségét javította, sőt az egerek élettartamát meg is hosszabbította.

A The Guardian cikke szerint nem világos, hogy az emberek is ugyanígy profitálhatnak-e ebből – vagy a szükséges nagy dózisok egyáltalán biztonságosak-e –, de a tudósok úgy vélik, a bizonyítékok elég erősek ahhoz, hogy egy nagyszabású kísérletet indítsanak. Ennek egyik jelentős oka, hogy a taurin természetes módon is előfordul a szervezetben, és kisebb dózisban már egyébként is használják.

A taurin mennyisége az életkor előrehaladtával csökken, és ennek a csökkenésnek a visszafordítása hosszabb és egészségesebb életet biztosít az állatoknak

– mondta dr. Vijay Yadav, a New York-i Columbia Egyetem kutatásának vezetője. 

Bármit is ellenőriztek, a taurint kapó egerek egészségesebbek voltak és fiatalabbnak tűntek. A tesztalanyok sűrűbb csontokkal, erősebb izmokkal, jobb memóriával és „fiatalabbnak tűnő” immunrendszerrel rendelkeztek, mint a többi példány. 

A tudósok ezután azt is megvizsgálták, hogy a taurin növelésével az emberhez biológiailag sokkal közelebb álló állatok is profitálnak-e. A középkorú makákókon végzett hat hónapos vizsgálat megállapította, hogy a napi taurintabletta a súlygyarapodás megelőzésével, a vércukorszint csökkentésével, a csontsűrűség és az immunrendszer javításával javítja az egészséget.

Magyarországon már nem sok energiaitalban van taurin, ugyanis a 2012-ben bevezetett „csipszadó” miatt már egyetlen cégnek sem éri meg ezt az aminosavat az italban felhasználni.

Rovatok