Index Vakbarát Hírportál

Magyar fejlesztésű applikációval ellenőrizheti a gyermeke tüneteit

2023. június 15., csütörtök 18:09

A Semmelweis Egyetem ingyenes, gyermekbetegségekkel kapcsolatos tünetellenőrző applikációt és weboldalt fejlesztett. Az applikáció június 14-étől letölthető az AppStore-ból és a Play Áruházból is, illetve a help.semmelweis.hu címen. A fejlesztés egyetemi forrásból és a Richter Gedeon Nyrt. támogatásával valósult meg.

Sajtótájékoztatót tartott a Semmelweis Egyetem, amelyen bemutatásakor dr. Merkely Béla, az intézmény rektora azt mondta, az egyetemre mindig is jellemző volt az innováció, nemcsak az oktatás és a gyógyítás, hanem a lakosság edukációja terén is. Az egészséges és hosszú élet támogatása szintén céljuk, ezért fejlesztették ki az első, szülőket támogató applikációt, hogy segítsenek nekik annak felismerésében, mennyire súlyos gyermekük állapota.

Ingyenesen elérhető, az egyetem orvosai fejlesztették, több mint 220 gyerekbetegség tüneteit tartalmazza, és a szülők által észlelt szimptómák helyes kezelését támogatja.

Mivel napjainkban a helytelen információk vírusként terjednek az online térben, az értékteremtés és az edukáció szerepel az egyetem fő célkitűzései között.

Missziójuk az egészség

Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója az eseményen arról beszélt, hogy Közép-Kelet-Európa egyik legjobb egyeteme, a Semmelweis Egyetem partnerre talált a Richternél, amelynek szintén az egészség a küldetése.

Az álhírek tengerében kell a hiteles információ, ezért támogatták a fejlesztést 3 éven keresztül, évente nagyságrendileg 10 millió forinttal. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az unió lakosságának 50 százaléka online tájékozódik, ha az egészségi állapotról van szó. Itthon még magasabb ez a szám, 70 százalék, de az interneten nem minden adat valós és hiteles.

Kovács Eszter, a Semmelweis HELP ötletgazdája, az egyetem Kommunikációs Igazgatóságának igazgatóhelyettese elmondta:

A fejlesztés nem helyettesíti az orvos–beteg találkozást, de abban segít, hogy az egyes betegségekkel való tünetegyezés mértékét megmutatja, illetve segíti a szülő döntését.

De nem ad diagnózist, csak támaszt: tünetellenőrzés és vészhelyzet protokoll futtatható le a rendszeren, hogy tudjuk, valóban vészhelyzet van-e.

Tünetek, információk, tudástár

Három téma segíti a tünetek azonosítását: egy testábra, egy szabad szavas keresés és a tünetek panelei. Az algoritmus felkínál tüneteket, és ezekből lehet választani. Emellett alapvető információkat is tartalmaz, például a vírus és baktérium különbségeit, illetve a testtömegindex alapján megtudhatjuk, mennyi lázcsillapítót kell adni gyerekünknek. A weboldalon elérhető egy tudástár, amely ábécérendben sorolja fel a gyermekbetegségeket, azok leírásával, kezelésével és tünetenyhítéssel kiegészítve. A fejlesztéskor a háziorvosok támogatása is cél volt, hogy csökkentsék a terheiket, és a kritikus állapot minél hamarabb felismerhető legyen. A rendszert fél éven keresztül tesztelték 90 emberen.

Ahogy dr. Krivácsy Péter, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegellátó Osztály vezetője megjegyezte, a tünetek variálódnak, továbbá szubjektív élmény a betegség és annak kifejezése is. És mivel gyerekekről van szó, érzelmileg terhelt helyzet, ezért a szülők gyakran nem fejezik ki magukat elég precízen – de az applikáció felismeri a szavakból a betegséget. Emellett Krivácsy hangsúlyozta, türelmesen kell használni és valós szituációkra.

Akik már kipróbálták, például Borbély Alexandra és Nagy Ervin, illetve Rúzsa Magdi, nagyon elégedettek voltak az applikációval, és rettenetesen hasznosnak találják. A tervek szerint pedig a jövőben további fejlesztésekkel bővül a felnőtt korosztály számára.

Rovatok