Index Vakbarát Hírportál

A boldog házasság menthet meg a teljes munkahelyi kiégéstől

2023. június 15., csütörtök 17:06

A munkahelyi stresszt és az ebből fakadó kiégést szinte lehetetlen elkerülni, egy orosz egyetem kutatása szerint azonban mindez leküzdhető abban az esetben, ha valaki boldog házasságban él, azaz a magánélete kiegyensúlyozott. A munka és a boldog párkapcsolatok fordított esetben is összefügghetnek, ugyanis a munkahelyi sikerek hozzájárulhatnak a jó házassághoz.

Mivel az ember alapvetően társas lény, így talán az sem újdonság, hogy a napjaink oroszlánrészét kitöltő munkapercek mellett az adott párkapcsolatunk a legfontosabb része az életünknek, sokszor azonban a munkát és a magánéletet rendkívül nehéz összehangolni. 

Van, aki túlzásba viszi és a rengeteg túlóra vagy a feszített, stresszes munka miatt este már sem ideje, sem türelme nem marad arra, hogy minőségi időt töltsön a párjával és a családjával. Mások pedig a munkahelyi sikertelenségüket vagy frusztrációjukat vezetik le az otthonukban, ami szintén sokszor válást eredményezhet. Arról nem is beszélve, hogy a felgyülemlett munkahelyi és otthoni problémák miatt a munkavállaló hamarabb kiég, azaz besokall az adott munkától, amely jó eséllyel felmondáshoz vezet, ami szintén csak tovább növelheti az otthoni feszültséget.  

De akkor mégis hogyan szerepelhet egy mondatban a boldog párkapcsolat és a sikeres  karrier? 

Erre az oroszországi National Research University Higher School of Economics (HSE) kutatói találhatták meg a legjobb választ, akik a Organizational Psychology folyóiratban publikált kutatásuk során arra a következtetésre jutottak, hogy

a házasságukkal elégedett férfiak sokkal kisebb arányban égnek ki a munkahelyükön, mint a párkapcsolatukkal elégedetlenebb kollégáik.

A csapat megállapította, hogy a sikeres karrier a legtöbb férfi identitásának részévé válik, ami egyben hatalmas nyomást gyakorol az életükre, de az otthoni támogatás, azaz a kiegyensúlyozott, boldog magánélet csökkentheti a kiégés valószínűségét.

És hogy miért érdemes ezt elkerülni? A kiégés jelentős mentális fáradtságot okoz és érzelmi kimerültségen, deperszonalizáción és a személyes kiteljesedés hanyatlásán keresztül nyilvánul meg. Az eredmények kiértékelését követően ráadásul az is kiderült, hogy

azok a férfiak, akik nagyobb szakmai sikereket érnek el életük során, magasabb párkapcsolati elégedettségről számolnak be, azaz a munkahelyi sikerek a jó házassághoz járulhatnak hozzá.

A férfiak esetében jóval hangsúlyosabb a jelenség 

Az új tanulmányt egy online felmérés segítségével végezték orosz vállalatok 120 női és 83 férfi alkalmazottjának bevonásával. A résztvevők egyaránt 20 és 69 év közöttiek voltak, közülük 107-en voltak házasok, 87-en párkapcsolatban éltek a vizsgálat ideje alatt, míg kilencen elváltként határozták meg magukat. 

A résztvevőket a vizsgálat során arra kérték, hogy értékeljék a párkapcsolatukkal való elégedettségüket, majd azt, hogy mennyire érzékelik magukon a munkahelyi kiégés jeleit. A tanulmány ezt követően állapította meg, hogy

a házassági elégedettség szintjének növekedésével csökken a kiégés kockázata, és ez az összefüggés a férfiaknál jóval hangsúlyosabb, mint a nők esetében. 

A tanulmány szerzője, Ilya Bulgakov, az egyetem doktoranduszának véleménye szerint megállapítható, hogy:

A férfiak számára a karrier sikere gyakran az identitásuk és önbecsülésük alapjává válhat. Ennek eredményeként nagyobb nyomás nehezedhet rájuk a munkahelyükön és megnövekedett stresszt tapasztalhatnak, miközben igyekeznek teljesíteni kötelességeiket és megfelelni az elvárásoknak. Ebben az összefüggésben a házastársi elégedettség és a magánéletben a támogatottság érzése kritikus tényezővé válhat a férfiak kiégésének megelőzése érdekében.

Bulgakov hozzátette, a munkahelyi kiégést tapasztaló egyének problémáik ellenére gyakran nehezen tudnak elszakadni a munkájuktól, ezért állandó feszültségben maradnak. Emiatt a személyes kapcsolatuk eszközként szolgálhat számukra, hogy elkerüljék a munkahelyi nyomást, és a párjuktól támogatást kapjanak. Érdekes módon ezt az összefüggést azonban csak férfiaknál figyelték meg.

A kutatók szerint

mindez elsősorban a hagyományos társadalmi szerepeknek tudható be, ahol a férfiakat gyakran nagyobb felelősség terheli a karrier sikeréért, ami egyben nagyobb munkával kapcsolatos nyomáshoz vezet.

A csapat megvizsgálta a nőket is, akiknél kiderült, hogy a párkapcsolat minősége nincs hatással arra,  mennyire érzik magukat kiégve az adott munkahelyükön, azt sokkal inkább a munkahelyi körülmények befolyásolják.

Rovatok