Index Vakbarát Hírportál

Idén is bálnák és delfinek százait mészárolták le a Feröer szigeteken

2023. június 17., szombat 13:36

Ahogy minden évben, úgy idén is futótűzként kezdték el körbejárni az internetet azok a képsorok, melyeken a Feröer szigeteki, grindadráp nevezetű hagyomány maradványai láthatók: delfin- és bálnatetemek, ahogy a vérvörösre festett Atlanti-óceán vizében lebegnek.

Májusban ismét kezdetét vette a grindadráp nevezetű feröeri hagyomány, melynek keretén belül a helyi lakosok és bálnavadászok tömegesen kezdik el mészárolni a tehetetlen állatokat. A bálnákat és delfineket a halászhajók először egy széles félkörívvel csapdába ejtik, majd elkezdik a partra terelni őket, ahol késekkel és egyéb szúróeszközökkel kezdik meg mészárlásukat a lakosok.

A vadászat nem kereskedelmi célú, és helyi közösségi szinten szerveződik: nemtől és kortól függetlenül bárki részt vehet az eseményen. Az állatokat elsősorban húsukért és zsírjukért vadásszák, és a helyi élelmiszer-ellátás részét képezik a halászat, a juhtenyésztés, valamint a kis mennyiségű madárfogás, tejtermelés és burgonyatermesztés mellett – ennek ellenére az orvosok egyáltalán nem ajánlják a cethús fogyasztását.

Idén eddig öt nagyobb mészárlás volt, melyek közül az utóbbi kettő volt a „legsikeresebb”, egyik nap 266, majd 180 emlőst sikerült levadászniuk a feröerieknek a legfrissebb jelentések szerint.

A vadászat egyébként még mindig széles körű támogatást élvez a Feröer szigeteken, ahol a helyiek szerint az állatok évszázadok óta táplálják a lakosságot. Emellett azzal vádolják a médiát és a külföldi civil szervezeteket, hogy nem tisztelik a helyi kultúrát és hagyományokat.

A helyieknél is kiverte a biztosítékot

A kormány 2022-ben 500-ra korlátozta az évente leölhető atlanti-óceáni delfinek és bálnák számát, miután egy szokatlanul nagy, több mint 1400 áldozatot követelő mészárlás még a helyi lakosság körében is felháborodást váltott ki – a hagyománnyal azonban semmiképp sem szeretnének felhagyni a lakosok. 

A grindadráppal szemben a legtöbb állatvédő egyesület már megpróbált szembemenni, 2014-ben sikerült is megakadályozni az egyik vadászatot, a próbálkozások azonban javarészt sikertelenek.

Rovatok