Index Vakbarát Hírportál

Rendkívül ritka leletet találtak németországi régészek

2023. június 17., szombat 16:12

Olyan, vélhetően bronzkorból fennmaradt kardot tártak fel németországi régészek, amilyenre rendkívül ritkán bukkanni – állapota ugyanis annyira jó, hogy a fegyver még csillog.

Több mint háromezer éves kardot tártak fel a németországi Nördlingen városában egy temetkezési helyen. A sírban egy férfi, egy nő és egy gyermek holtteste pihent, amelyeket a régészek szerint egyszerre vagy nagyon kis időkülönbséggel temettek el – azt azonban egyelőre nem tudták megállapítani, hogy rokoni kapcsolatban állnak-e egymással.

A régészek a kard létrehozását valamikor a Krisztus előtti 14. század végére datálták. Mint elmondták, az ebből a korból és régióból származó kardleletek ritkák, mivel az évezredek során számtalan bronzkori sírt kifosztottak – olvasható a régészek által kiadott közleményben.

A talált kard pengéje nyolcszögletű, ami arra utal, hogy egy képzett kovács készítette, magán a pengén azonban nincsenek látható vágásnyomok vagy kopásjelek, így nagy valószínűséggel a fegyvert csak szimbolikus vagy szertartási célokra használták.

A kutatók szerint két hely merülhet fel arra vonatkozóan, hogy a kard hol készülhetett, az egyik egy helyi, dél-németországi régió, míg a másik Észak-Németországban található – jelenlegi tudásunk szerint az országban ugyanis csak ezeken a helyeken készítettek nyolcszögletű kardokat.

Rovatok