Index Vakbarát Hírportál

Szemkápráztató képeslapot küldött a Marsról a Curiosity

2023. június 18., vasárnap 07:06

Áprilisi nagyszabású szoftverfrissítése után a NASA Curiosity marsjárója még egy utolsó pillantást vetett a Marker Band Valley-re, mielőtt elhagyta azt, és egy „képeslapot” küldött vissza a Földre a szomszédos bolygón készült képekből.

Szemkápráztató képet tett közzé nemrégiben a Jet Propulsion Laboratory (JPL), a NASA egyik űrközpontja, melyen a marsi tájat vehetjük szemügyre naplementekor és napfelkeltekor.

A fotón a Curiosity a Gale-kráteren belül öt kilométer magasra emelkedő Sharp-hegy lábánál látható, ahol a rover a 2012-es leszállása óta vizsgálódik. A távolban, a nyomain túl a Marker Band Valley látható, melyen belül a marsjáró nemrégiben egy ősi tó jeleit is felfedezni vélte. Távolabb (középen és jobbra) két domb – a Bolívar és a Deepdale – látható, amelyek között „Paraitepuy Pass” nevezetű missziójakor haladt el a Curiosity.

A kép persze nem ilyen minőségben érkezett vissza a marsjárótól, azon a NASA munkatársai még bőven dolgoztak – a legfontosabb, hogy hozzáadták a színeket, az eredeti képek ugyanis fekete-fehérek voltak. A képeslap bal oldalán a naplementét, míg a jobb oldalán a napfelkeltét figyelheti meg, melyek természetesen nem egyszerre következtek be, ezt is a NASA munkatársai szerkesztették össze a látvány érdekében.

Érdekesség, hogy a képet a Curiosity úgy készítette, hogy közben hátrafelé nézett, bepillantást engedve a három antennájára és a nukleáris áramforrására. Mindezek mellett a kép jobb alsó sarkában fehér körként megfigyelhető RAD (Radiation Assessment Detector) műszert is szemügyre veheti, mely abban segít a tudósoknak, hogy megtudják, hogyan védjék meg a Marsra küldött első űrhajósokat a bolygó felszínén lévő sugárzástól.

Rovatok