Index Vakbarát Hírportál

Az El Niño miatt intenzívebben fognak terjedni a vírusos betegségek

2023. június 21., szerda 19:15

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra készül, hogy a közeljövőben fokozottabban fognak terjedni egyes vírusos betegségek, mint például a dengue láz, a Zika-láz és a Chikungunya-láz, mert 2023-ban és 2024-ben nagy valószínűséggel jelentkezik az El Niño éghajlati jelenség – közölte szerdán Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Az El Niño jelenség során a csendes-óceáni térség keleti és középső részén emelkedik a vízfelszíni hőmérséklet. A ciklikusan jelentkező természetes éghajlati jelenség idén a három évig tartó – a Csendes-óceánon a globális hőmérsékletet csökkentő – La Niña éghajlati jelenséget követően tér vissza.

Az El Niño-hatás következtében az év második felében szélsőséges időjárási jelenségekre – a csendes-óceáni szigeteken trópusi ciklonokra, Dél-Amerikában heves esőzésekre, Ausztráliában és Ázsia egyes részein pedig szárazságra – lehet számítani.

A WHO főigazgatója arra is figyelmeztetett, hogy a klímaváltozás fokozza a szúnyogok szaporodását, és a szúnyogok által terjesztett dengue vírus előfordulása például máris drámaian emelkedett az utóbbi évtizedekben, különösen Amerikában.

Peruban idén már vészhelyzetet hirdettek az ország legtöbb régiójában, és az egészségügyi miniszter múlt héten lemondott a dengue lázas esetek számának emelkedése miatt.

Rovatok