Index Vakbarát Hírportál

Neander-völgyiek által készített barlangrajzokra bukkantak Franciaországban

2023. június 22., csütörtök 17:14

Elképesztő felfedezést tettek francia kutatók, több mint 57 ezer évesek lehetnek azok a jelek, amelyeket feltehetően Neander-völgyi emberek rajzoltak ujjaikkal egy Franciaországban feltárt barlang falába.

Ugyan a Neander-völgyi ember által készített rajzok és eszközök egy részét már sikerült feltárniuk a kutatóknak, most egy igazán különleges felfedezést tehettek francia tudósok, akik egy 57 ezer évesnél idősebb barlangrajzot találtak. 

Neander-völgyi ember legrégebbi ismert rajzainak tartott jeleket a Franciaország északi részén fekvő Loire-völgyi térségben, a La Roche-Cotard-barlangban fedezték fel.

A Plos One című folyóiratban publikált tanulmány szerzői a lelet jelentőségét hangsúlyozva azt írták:

A felfedezés újabb bizonyíték arra, hogy a Neander-völgyiek olyan összetettek és sokszínűek voltak, mint a modern ember ősei.

Az ujjal a puha, üledékből álló falba vésett jelek kora alapján a La Roche-Cotard-i lehet a legrégebbi Neander-völgyi díszítésű barlang Franciaországban. A barlang falán kör alakú, pontozott, háromszög alakú és hullámos jeleket találtak, s ezeket Jean-Claude Marquet, a franciaországi Tours-i Egyetem tudósa és kollégái elemezték.

A kutatócsoport 3D-s modelleket készített a vésetekről, és összehasonlította őket a korábban felfedezett, már ismert emberi jelekkel. Megállapították, hogy alakjuk, távolságuk és elrendezésük alapján szándékosan készültek.

A rendezett formák a tudósok szerint szimbolikus jelentőséggel bírhattak, ugyanakkor ez szerintük még nem bizonyítja, hogy a készítők szimbolikusan is gondolkodtak.

A Smithsonian Magazine online kiadása szerint a barlangot 1846-ban fedezték fel, amikor a vasút építése miatt kőbányákat nyitottak a környéken. 1912-ben végzett feltárásakor őskori kőeszközökre és állatok csontmaradványaira is bukkantak, ami azt jelezte, hogy évezredekkel korábban paleolit kori vadászok jártak ott.

A falakon talált ujjnyomokat már az 1970-es években észrevették a tudósok.

Az új tanulmányt készítő kutatócsoport 2016-tól vizsgálta a barlang falán felfedezett jeleket. A kutatócsoport a barlangi üledék vizsgálatából arra következtetett, hogy a La Roche-Cotard-barlangot mintegy 57 ezer éve, jóval a modern ember megjelenése előtt elzárta az üledék, tehát a lelet ennél régebbi.

A kutatók szerint a leletek összességében azt bizonyítják, hogy a véseteket a Neander-völgyiek készítették. A tudósok hangsúlyozták:

„A mai ismereteink alapján már jobban érthető, milyen sokféle tevékenységet végeztek a Neander-völgyiek, és ezek szervezett társadalmi viselkedésről tanúskodnak, amelyek hasonlítanak a modern ember viselkedésére”.

Rovatok