Index Vakbarát Hírportál

A repülőterek közelében lakóknak nagyobb eséllyel lehet szívproblémájuk?

2023. június 23., péntek 14:21

A kutatók úgy találták, hogy kismértékben megnőtt a kórházba kerülés kockázata azoknál az embereknél, akik az előző éjszaka folyamán hangosabb zajt tapasztaltak. A zaj és a szívroham miatti halálozás közötti kapcsolatra vonatkozó bizonyíték azonban korlátozott volt.

A londoni Imperial College által végzett tanulmány a szív- és érrendszeri megbetegedések miatti kórházi eseteket vizsgálta azon lakosok körében, akiknek otthona a Heathrow repülőtér repülési útvonala alatt van.

Az Environment International című online folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatók megállapították, hogy kismértékben megnőtt a kórházba kerülés kockázata azoknál az embereknél, akik az előző éjszaka folyamán hangosabb zajt tapasztaltak.

Kiderült, hogy a 65 év feletti férfiak különösen érintettek voltak ebben.

A kutatócsoport megállapította, hogy a repülőgépek zaja megzavarhatja az alvást és megemelheti a vérnyomást, valamint a stresszhormonok szintjét – ezek a tényezők pedig szívproblémákkal kapcsolatosak. A repülőgépek zaja és a szívroham miatti halálesetek közötti összefüggésre vonatkozó bizonyítékok azonban korlátozottak voltak, bár ez a kis mintanagyságnak tudható be.

A kutatók szerint az eredmények potenciális bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a késő esti és éjszakai repülőgépzaj összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri kórházi felvételek és halálesetek kockázatának növekedésével a Heathrow repülőtér körzetében élő lakosság körében. De kiemelték: több kutatásra van szükség ahhoz, hogy megértsük a repülőgépek zajának hatását.

A kutatócsoport hozzátette: Ez összhangban van az alvászavarokon keresztül megvalósuló hatásmechanizmussal, és hatással van a forgalmas repülőterek közelében lévő közösségek számára a nyugalmi intézkedések kidolgozására – foglalta össze a Sky News.

Rovatok