Index Vakbarát Hírportál

Átadták a Semmelweis Egyetem egyedülálló sportkardiológiai központját és felújított műtőblokkját

2023. július 1., szombat 11:04

Hazánkban először kezdi meg működésést hibrid műtő a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, de megújult egy szív-, és két ér- és mikrosebészeti műtő is. Átadták az új Sportkardiológiai Központot is, ami az egyetemi oktatásban is nagy szerepet kap majd.

Kétszer annyi katéteres és hibrid érsebészeti, valamint radiológiai beavatkozást tudnak elvégezni a jövőben a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján a most átadott új, érsebészeti hibridműtőnek köszönhetően – olvashatjuk a Semmelweis Egyetem médiafelületén.

Itthon unikum

Itthon először két, kombinált képalkotó és operációs helyiség, úgynevezett hibrid műtő működhet a klinikán, de megújult egy szív-, illetve két ér- és mikrosebészeti műtő is az ún. V68 projekt részeként. Átadták a klinika új Sportkardiológiai Központját is, ahol évente ezer-ezerötszáz sportoló komplex sportkardiológiai vizsgálatát fogják elvégezni és amelynek kiemelt szerepe lesz az egyetem sportorvostan oktatásában is.

A hibrid érsebészeti műtő különlegessége a beépített, steril körülmények között működő röntgengép. A komplex eszköz segítségével olykor szív- és érsebészek, szívgyógyászok, valamint radiológusok egyszerre vannak jelen a műtőben, és rövidebb idő alatt, a beteget kisebb műtéti megterhelésnek kitéve végzik el a beavatkozásokat

– mondta Merkely Béla rektor, a klinika igazgatója.

Egyazon időben és berendezéssel itt végzik a katéteres billentyűműtéteket, az életveszélyes szívritmuszavarok katéteres beavatkozásait, fő mellkasi és hasi ütőér operációkat, továbbá a nyitott, vágással járó érműtéteket is.

A speciális kamerarendszer, a beépített monitorok, kivetítők az oktatásban eredményeznek óriási előrelépést, hiszen a hallgatók élőben, de egy külső helyiségből nézhetik végig a műtőben történteket.

Hartyánszky István egyetemi docens, a klinika szívsebészeti profilvezetője azt is elmondta, hogy összesen négy műtő teljes körű felújítása történt meg a legmodernebb szívmotorok, lélegeztetőgépek, fali kivetítők beépítésével. Magyarországon és Közép-Európában egyedülálló módon a Városmajori Klinikán az összes szívsebészeti beavatkozás elvégezhető. Az új műtőblokk átadásával még több ér- és szívoperáció valósulhat majd meg.

A Sportkardiológiai- és Sportorvostan Laborban havonta körülbelül százhúsz sportkardiológiai vizsgálatot tudnak elvégezni, például terheléses vizsgálatokat EKG és vérnyomás kontroll mellett, légzésfunkcióval kiegészítve, melyből hasznos információkat tudhatnak meg a szív, az érrendszer és a tüdő állapotáról, illetve az edzettségről és anyagcseréről.

A konkrét panasszal érkező sportolók térítésmentesen vehetik igénybe a centrumot, és ez a labor lesz az egyik helyszíne az egyetem Általános Orvostudományi Kar sportorvostan képzésének is. Ez a kurzus az egyetemi képzés ötödik évében magyar, angol, német nyelven a kurrikulum kötelező tantárgyaként jelenik meg a Semmelweis Egyetemen.

A fejlesztés a V68 projekt egyik elemeként valósult meg, az összességében több mint hatmilliárd forintos állami és egyetemi forrás mintegy harmadát fordították a most átadott, új eszközparkok beszerzésére és az érintett épületrészek felújítására.

Rovatok