Index Vakbarát Hírportál

A legfejlettebb robot már macskát is tud rajzolni, bár elég rosszul

2023. július 1., szombat 13:43

Igaz, Ameca nem egy Picasso, de már ez is megy neki. A képzőművészeknek viszont egyelőre nem kell rettegniük, hogy az AI helyettesíti majd őket, a tálentumot nem lehet betáplálni.

Sokan talán valóban jogosan tartanak attól, hogy a mesterséges intelligencia elveszi a munkájukat, de a művészeknek egyelőre nem kell. Legalábbis a képzőművészet alkotóinak.

A világ legfejlettebb robotja, Ameca bár ügyesen lerajzolt egy macskát, de Csontváry-díjat ezért akkor sem kapna, ha lenne. Ameca a cornwalli székhelyű startup, az Engineered Arts alkotása, és jelenleg „a világ legfejlettebb robotjaként” tartják számon.

Élethű, kacsint, mimikája élénk, nagyon hasonlít egy emberre.

Szereti a cicákat

Az Engineered Arts YouTube-csatornájára felkerült legújabb videóban Ameca azt a feladatot kapja, hogy rajzoljon le egy cicát. Elkezdi végrehajtani a feladatot, és közben kommentálja, magyarázza, miért gondolja, hogy van valami különleges a macskákban.

Úgy tűnik, mindig tudják, mire van szükségünk. Legyen szó egy ölelésről, amikor levertek vagyunk, vagy egy játékos karmolásról a fülünk mögött, hogy felderüljünk... Mindig ott vannak.

Körülbelül 30 másodperc múlva kijelenti, hogy elkészült a remekműve, és megkérdezi a vele foglalkozó kutatót, hogy milyen a rajz.

Mikor meghallja, hogy vázlatosnak titulálták a művet, megsértődik, és azt mondja:

Ha nem tetszik a művészetem, valószínűleg egyszerűen nem érted a művészetet.

Az Ameca a rajzoláshoz a Stable Diffusion nevű tanulás-szöveg-kép modellt használja, amit egy nyílt forráskódú neurális hálózati projekten keresztül állít elő.

Noha a macskája meglehetősen egyszerű, mégis sok rajongója ovációval fogadta, az egyik például a YouTube-videó alá azt írta:

A körvonalak megrajzolása nagyon kifinomult, mintha minden egyes vonás után gyengéden felemelné a jelölőt, mint egy valódi vázlatrajzoló.

Egy másik hozzátette: „Jobb, mint bármelyik macska, amelyet valaha rajzoltam. Ez igazán csodálatos!” Más azonban így viccelődött: „Bár a macskarajz elég rossz, most divat rossz művésznek lenni”.

Rovatok