Index Vakbarát Hírportál

Itt a megoldás, hogy ne a tehénpuki nyírja ki a Földet

2023. július 17., hétfő 15:47

Magashegyi körülmények között olyan vegyületet termelnek a nárciszok, amely csökkentheti a tehenek által kibocsátott metán mennyiségét. A kutatók bizakodóak, a vizsgálatokat a brit kormány is támogatja.

Nagy-Britanniában már négy éve vizsgálják, hogy csökkenti-e az üvegházhatású gázok kibocsátását, ha a teheneket a nárciszokban található vegyülettel etetik. A walesi hegyekben található nárciszok jótékony hatású vegyületet termelnek, amely az Alzheimer-kór kezelésében is kulcsfontosságúnak bizonyult – írja az Euronews.

A legfrissebb vizsgálatok szerint a magasabb területeken termő nárciszok olyan anyagot termelnek, amely csökkenti a tehenek metánkibocsátását. A kihívást csak azt jelenti, hogy a nárciszokat ebben a magasságban tartósan termeszteni lehessen. 

Amikor megpróbáltunk itt nárciszt termeszteni, azt tapasztaltuk, hogy a hagyományos módszerek nem működnek. Teljesen új módszert kellett alkalmaznunk

– mondta Kevin Stephens, az Agroceutical tulajdonosa. A nárcisz egyébként Wales nemzeti növénye. 

Ahhoz, hogy a nárciszok a galantamin nevű vegyületet termeljék, amely kulcsfontosságú a metán csökkentésében, a walesi magashegyi körülmények szükségesek.

A vizsgálatok szerint a galantaminban rejlő lehetőségek megváltoztathatják a világot, miközben a tehenek az ember által okozott üvegházhatású gázok kibocsátásának 14 százalékáért felelősek.

A tudósok abban bíznak, hogy a nárciszkivonat a kibocsátás csökkentése mellett hatékonyabbá teheti az állatok emésztőrendszerét. A brit kormány is támogatja az ez irányú kutatásokat. 

A kísérlet nem jelent megoldást az éghajlatváltozásra, de ha sikeresnek bizonyul akkor jelentősen csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását, és segíthet lelassítani a globális hőmérséklet emelkedését.

Rovatok