Index Vakbarát Hírportál

Történelmi bravúr, egyszerre kapott két új szervet egy 31 éves nő

2023. július 17., hétfő 09:41

Szív- és májátültetésen is átesett Adriana Rodriguez, akinél a harmadik terhessége után keletkezett vérrög a szíve körül. A tizenhét órás beavatkozás után gyógyszeres kezelés nélkül mehetett haza.

Történelmi jelentőségű transzplantáción esett át a 31 éves Adriana Rodriguez, akin egyszerre végeztek el szív- és májátültetést – írja a HVG az Interesting Engineeringre hivatkozva. 

A szaklap szerint ez egy „történelmet író eset”, mivel szív- és májtranszplantációt még soha nem végeztek együtt egyetlen páciensnél sem. A videó szerint 

Azért döntöttek e bonyolult orvosi eljárás mellett, hogy csökkentsék annak „rendkívül nagy valószínűségét”, hogy Rodriguez szervezete képtelen lenne egyedül fenntartani az átültetett szívet.

A hivatalos közlemény szerint a kettős transzplantáció az immunvédelem koncepcióján alapul, amely lehetővé teszi, hogy a donor mája immunvédelmet indukáljon az átültetett szívben.

Miután 2022. december 7-én szívkoszorúér-disszekciót diagnosztizáltak nála, Rodrigueznek szívátültetésre volt szüksége. Ez az állapot akkor következik be, amikor a szívben egy artéria váratlanul elszakad, ami vérrög kialakulásához vezet a szív rétegei között. 

Az orvosok megemlítették, hogy az ilyen disszekciók nagyon-nagyon ritkának számítanak terhes nőknél. Rodriguez mindössze két héttel a diagnózis előtt szülte meg harmadik gyermekét.

Hazánkban is volt példa hasonló beavatkozásra: egy 35 éves, súlyos szív- és veseelégtelenség miatt kezelt fiatalember kapott 2012-ben új szerveket a Semmelweis Egyetem közlése szerint.

Rovatok