Index Vakbarát Hírportál

Megtalálhatták az öregedés ellenszerét

2023. július 18., kedd 17:51

Várva várt bejelentést tettek a Harvard Egyetem kutatói, akik úgy vélik, megtalálhatták az öregedés ellenszerét. Hat különböző, általuk előállított koktél, azaz kémiai vegyület lehet a hosszú, de legalábbis jóval hosszabb élet titka. Az eredményekkel viszont nem mindenki ért egyet.

Az örök élet titka, az élethosszunk kinyújtása, azaz az öregedés megállítása vagy visszafordítása az emberiséget már hosszú évtizedek, sőt évszázadok óta foglalkoztatja, viszont a spiritualitás, a különböző vallások és a különös életmódok által kínált opciókon kívül komolyabb áttörést eddig nem sikerült elérni a témában.

Ez a sikertelen széria törhetett meg most, ugyanis a Harvard tudósai úgy vélik, legújabb kutatásuk során nagyon közel kerültek ahhoz, hogy elkészítsék az öregedés ellenszerét. 

Természetesen ez esetben sem arra kell gondolni, hogy egy csodatablettának köszönhetően mostantól mindenki újra tinédzsernek érezheti majd magát, de a csapat

hat olyan kémiai vegyületet, úgynevezett koktélt alkotott meg, amelyek a tesztek során megállították, sőt esetenként visszafordították az öregedést.

Az életkor változásával sajnos nem nagyon lehet mit kezdeni, azonban a testünk öregedésének megállítása vagy annak visszafordítása lehetséges. A kutatás társszerzője, Dr. David Sinclair, a Harvard Medical School molekuláris biológusa áttörésnek és megfizethető, teljes testfiatalításnak nevezte a most tett felfedezést. A kutató kiemelte, hogy az eddig egereken végzett tesztelés már a jövő évben megkezdődhet embereken is. 

Az új tanulmány Nobel-díjas kutatásra épít

Az öregedés visszafordítására irányuló korábbi kísérletek csak egy drága és időigényes módszerrel, úgynevezett génszerkesztéssel voltak lehetségesek, de ez a technológia több millió dollárba kerülne, ha piacra dobnák. 

Az Aging folyóiratban megjelent új tanulmány egy Nobel-díjat nyert, öregedésgátló génekkel kapcsolatos, meglévő kutatásokra építette felvetését. Arra a felfedezésre, hogy bizonyos gének, az úgynevezett Yamanaka-faktorok expressziója képes a felnőtt sejteket fiatal sejtekké alakítani. Ez a korábbi kutatás felvetette, lehetséges-e megfordítani a sejtek öregedését anélkül, hogy a sejtek túlfiatalodnának, vagy éppen rákossá válnának.

Ebben az új tanulmányban a kutatók olyan molekulák millióinak kombinációit vizsgálták, amelyek visszafordíthatják a sejtek öregedését és megfiatalíthatják az emberi sejteket. A csapat ennek során hat kémiai koktélt hozott létre, amelyek kevesebb mint egy hét alatt visszaállíthatják az öregedő sejteket fiatalabb állapotukba.

A kezelés hatása összevethető egy 2019-es, mérföldkőnek számító tanulmányban leírtakkal, amely szintén az epigenetikai információk helyreállítására összpontosított

– írták a kutatók.

Hozzátették, ezek a felfedezések lehetőséget kínálnak az öregedés visszafordítására és az azzal járó egészségkárosodás kockázatának csökkentésére is, így például a látás romlása és a legtöbb életkorral összefüggő betegség elkerülhető lehet.

Nincs mindenki elragadtatva

A tanulmányról azonban ennek ellenére is rengetegen negatívan vélekednek szakmai körökben. Szerintük ugyanis a kutatóknak alaposabban kellett volna az állításukat bizonyítani, miszerint a sejtek öregedése csökkenti az életkorral összefüggő egészségi problémákat. A kritikusok szerint ezek nélkül mindez csak szenzációhajhász hírverés.

A szűrési módszer innovatív, és egy napon fontos felfedezésekhez vezethet, ezért is mondom, hogy a tanulmány nem egy teljes anyag. A koktéloknak ennek ellenére hasznos terápiás tulajdonságaik lehetnek, de ebben a cikkben nincs közvetlen adat, amely bizonyítékot szolgáltatna erre. Legalább egyet validálniuk kellett volna, és javulást kellett volna felmutatniuk az életkorral összefüggő egészségügyi mutatókban vagy az élettartamban, mielőtt ezeket az állításokat megfogalmazták

– mondta Matt Kaeberlein biogerontológus a Daily Mailnek. 

Hozzá hasonlóan az anyagcserekutató Dr. Charles Brenner sincsen elragadtatva a koktélok összetevőitől. „Ott van közöttük a CHIR99021, amely gátolja a glikogén képződését, és alvás közben aktiválódik, hogy energiát raktározzon – ezért nincs szükségünk éjszakánként evésre. Emellett fontos megemlíteni a tranilcipromint, amely egy antidepresszáns, és a valproinsavat is, amelyet a bipoláris zavar kezelésére használnak, és károsíthatja a májat, de a tanulmány ezekre nem figyelmeztet. Pedig ezek önmagukban vagy együttesen sem mondhatók biztonságosnak” – vélekedett.

(Borítókép:  Ute Grabowsky / Photothek / Getty Images)

Rovatok