Index Vakbarát Hírportál

Lenézik, pedig nagyszerű a bölcsészdiploma

2023. július 24., hétfő 21:09

Egy új tanulmány szerint, amit az Oxfordi Egyetem Bölcsészettudományi Osztálya rendelt meg, vezető szerzője pedig dr. James Robson, az egyetem munkatársa, a bölcsészdiploma megszerzése olyan készségeket fejleszt, amiket nagyra értékelnek a munkavállalók. Jó kommunikáció, rugalmasság, empátia, csak néhány a bölcsészek szuper képessége közül.

A bölcsészettudományokat sokan lenézik, feleslegesnek, nem elég pragmatikusnak tartják, „büfészaknak” csúfolják, sőt, a bölcsészeket egyenesen lúzernek nevezik a konkrétabb, jobban megfogható területeken dolgozók – például a pénzügyi, gazdasági, számítástechnikai szakemberek. Pedig a nyelvészet, kultúra, történelem tanulása nagyon hasznos, derült ki az Oxfordi Egyetem új tanulmányából.

Nyelvészetet is nyugodtan

A vizsgálat összefoglalója nem sokkal a brit Felsőoktatás-politikai Intézet jelentése után készült, amely számszerűsítette a bölcsészettudományok hasznát az Egyesült Királyságban. A The Value of the Humanities című jelentésben több mint 9000, 21 és 54 év közötti, oxfordi bölcsészdiplomás pályafutását követték nyomon, akik 2000 és 2019 között léptek be a munkaerőpiacra. Figyelembe vették a brit kormány statisztikáit a diplomások eredményeiről és fizetéséről, ezt kiegészítették körülbelül 100 öregdiák és jelenlegi hallgató mélyinterjúival, és több különböző ágazat munkáltatóival folytatott interjúkkal kombinálták.

A koronavírus-járvány után további felméréseket folytattak, hogy teszteljék, a jelentés megállapításai mennyire helytállók a világjárvány után. Mivel a pandémia felgyorsította az automatizálás, a digitalizáció és a rugalmas munka tendenciáit, fontossá vált, hogy a munkavállalók flexibilisek legyenek, és a bölcsészdiplomások igazán azok voltak, ráadásul  könnyebben el tudtak igazodni a változó környezetben, mint az egyéb diplomával rendelkezők.

Dan Grimley professzor, az Oxfordi Egyetem Bölcsészettudományi Osztályának vezetője szerint:

Ez a jelentés megerősíti azt, amit mi, bölcsészdiplomások már tudtunk: a bölcsészettudományi tárgyak tanulmányozása során szerzett készségek és tapasztalatok megváltoztathatják a munkát, a privát életet és a világot.

Grimley professor sokszor hallja, hogy a fiatalok azt mondják, szívesen folytatnának zenei, nyelvi, történelmi vagy klasszikus zenei tanulmányokat, de félnek, hogy így nem tudnak jó munkát szerezni. Ez az új jelentés azonban azt bizonyítja, nyugodtan tanulhatnak kedvük szerint bölcsészeti tárgyakat is, mert közben különleges képességeket szerezhetnek, amiket a munkaadók egyre jobban értékelnek.

Konkrét hozadék

A tanulmány pontokba szedte, hogy milyen előnyök származnak a bölcsésztanulmányokból.

A konklúzió az volt, hogy az oxfordi bölcsészdiplomások sikeresen eligazodnak a munkaerőpiacon, és anyagilag is megbecsültek, de nem a pénzt tartják a legfontosabbnak, hanem a tudást, a személyes fejlődést és a közjó szolgálatát.

(Borítókép: China Photos / Getty Images Hungary)

Rovatok