Index Vakbarát Hírportál

24 évvel tovább élhet, ha követi ezeket a szokásokat

2023. július 25., kedd 18:31

Amerikai veteránokkal készült vizsgálatokból derült ki, hogy csupán 8 egyszerű szokás betartásával akár 24 évvel is tovább élhetünk.

Egy amerikai tanulmányban veterán katonákat vizsgáltak és életmódjuk, szociális kapcsolataik, orvosi feljegyzéseik alapján pontosan 8 olyan szokást találtak, amelyek akár 24 évvel meghosszabbíthatják az életet – írta meg a Daily Mail.

A kutatók 720 ezer, 40 és 99 év közötti amerikai veteránnal töltettek ki életmódjukra vonatkozó kérdőíveket, és orvosi feljegyzéseiket is elemezték. Végül 8 olyan szokást találtak, amelyek döntően befolyásolják az emberek élethosszát. Ezek a fizikai aktivitás, kevés stressz, jó társas kapcsolatok, egészséges étrend, nyugodt alvás, kevés alkohol, opioidok és dohányzás mellőzése. 

Xuan-Mai Nguyen, a Carle Illinois College of Medicine tanulmányának vezető szerzője elmondta:

Nagyon meglepődtünk, hogy mennyit nyerhetünk egy, kettő, három vagy mind a nyolc szokás betartásával. 

Minél korábban kezdi követni valaki ezeket a szokásokat, annál jobb, de ha csak egy kicsit változtat az életmódján – akár a 40-es, 50-es vagy 60-as éveiben –, már akkor is tesz a hosszabb, egészségesebb életéért.

Jó alvás, kevés stressz

Azok a nők, akik 40 évesen mind a 8 faktorral rendelkeztek, átlagosan 21 évvel tovább éltek, mint azok, akiknek nem voltak meg ezek a jó szokásai. A 40 éves férfiaknál ugyanezek a módszerek átlagosan 24 évvel növelték meg az élettartamot.

A stressz minimalizálása, a megfelelő étrend, a mértéktelen ivás visszaszorítása és a jó alvás a halálozás kockázatának körülbelül 20 százalékos csökkenésével járt. Az élethosszt legkevésbé a kapcsolatok befolyásolták. Nguyen hozzátette:

Az egészséges életmód segít megelőzni a krónikus betegségeket, és így 60 helyett akár 80 évig is élhetünk. Ez ráadásul az egészségügyi kasszát is apasztja, hiszen nem kell annyit költeni gyógyszerekre és kezelésekre.

A vizsgálatok alapján azok a negyvenes éveikben járó férfiak, akik egyik jó szokással sem rendelkeznek, átlagosan 62 évig élnek. De azok, akik mind a 8 egészséges szokást beépítették életükbe 86 évig is fejthettek keresztrejtvényt.

A jó szokásokat elhanyagoló nők átlagosan 66 éves korukig élhetnek, a pozitív életmóddal viszont 88 éves korukig is kirándulhatnak.

Az összes egészséges szokás megléte a korai halálozás kockázatának 87 százalékos csökkenésével járt.

Persze minél korábban vezeti be valaki a jó módszereket, ez annál komolyabb hatással lehet az élettartamára és egészségére, de sosincs késő. A nők és a férfiak is plusz 17-18 életévre számíthatnak, ha 60 évesen mind a 8 jó szokásuk megvan.

Rovatok