Index Vakbarát Hírportál

Kiegyensúlyozottabbak és egészségesebbek a héten négy napot dolgozók

2023. július 28., péntek 13:07

Egy friss kutatás szerint az egy héten csak négy napot dolgozók munka- és magánélet-egyensúlya, fizikai és mentális egészsége is javult.

A 4 Day Week Global nonprofit szervezet tavaly kezdte meg a négynapos munkahétre vonatkozó kísérletét. Összesen 41 kanadai és amerikai cégnél mérték fel, hogy a csökkentett terhelés milyen hatással van a dolgozók egészségére, mentális jóllétére, és mindez milyen hatással van a vállalatok teljesítményére nézve.

A hat hónapos kedvezményes munkaidő-tesztelés után félévvel is csak 33 órát dolgoztak az alkalmazottak a 38 óra helyett. 

A kutatók az órák további csökkentését annak tulajdonítják, hogy a cégek több módszert találtak ki a hatékonyságra, nem a munkaintenzitás növelésére hagyatkoznak: ritkították a tárgyalásokat, egyszerűsítették a kommunikációt. 

Arra a kérdésre, hogy mivel lehetne rávenni őket arra, hogy visszatérjenek az ötnapos munkarendre, 50 százalékuk úgy felelt, hogy csak jelentős béremeléssel lenne hajlandó erre, 10 százalék szerint nincs az az összeg, amiért ezt újra vállalnák – összegezte a felmérés eredményeit a Bloomberg.

A tanulmány megállapításai szerint a könnyített munkarend előnyei tartósak lehetnek: az egyik ilyen a fizikai és mentális felmérés pozitív eredményei, ami a teljes évre kihat, a másik a magánélet és munka egyensúlyának javulása.

A kiégés, a munkával való elégedetlenség ennek ellenére megmaradt, bár kevésbé volt jellemző, mint a kísérlet bevezetése előtt. 

A munkaerő megtartására is nagy ösztönző volt, azok a dolgozók, akik korábban fontolgatták a felmondást, a teszt miatt és azt követően is maradtak. 

Rovatok