Index Vakbarát Hírportál

A mesterséges intelligencia hamarabb átveheti az orvosok feladatait, mint gondoltuk

2023. augusztus 1., kedd 06:59

A mesterséges intelligencia képes lesz átvenni az orvosok feladatait Scott Gottlieb szerint. Ugyan még nem állnak azon a fejlettségi szinten, hogy most leváltsa az orvosokat, de ez a jövő szerinte közelebb van, mint gondolnánk.

A mesterséges intelligencia (AI) inkább előbb, mint utóbb, de átveheti az orvosok feladatait Scott Gottlieb, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának korábbi biztosa szerint – írja a The Telegraph.

A kérdés nem az, hogy ezek a mesterséges intelligenciával működő eszközök átvehetik-e az orvosok feladatait, hanem az, hogy mikor léphetnek az orvosok helyére. Egyes feladatok esetében ez a jövő hamarabb bekövetkezik, mint gondolnánk

– írta Gottlieb a CNBC-vel közösen közzétett véleménycikkében.

Az egészségügyben a gépi tanulást és természetes nyelvfeldolgozást is használják Gottlieb meglátása szerint. A gépi tanulás esetében a rendszer algoritmusokat használ, hogy mintákat tanuljon az adatokból és előrejelzéseket készítsen, a természetes nyelvi feldolgozáskor pedig a mesterséges intelligencia megérti és létrehozza az emberi nyelvet.

Gottlieb szerint a nyelvi modellek képesek elemezni a betegek adatait, és közvetlenül a betegnek adhatnak diagnózisokat és kezeléseket anélkül, hogy az orvos is részt venne a folyamatban.

„A legnagyobb akadályt a megfelelő szabályozási útvonal kialakítása jelentheti”, jegyzi meg a hivatal volt biztosa. Szerinte a szabályozók haboznak, attól tartva, hogy az AI-modellek hajlamosak a hibákra, és hogy a klinikai adathalmazok, amelyeken betanítják őket, hibás döntéseket tartalmaznak, ami ahhoz vezethet, hogy az AI-modellek megismétlik ezeket az orvosi hibákat. Szerinte több okból is fontos lenne ezeknek az akadályoknak a legyőzése.

Még ha a mesterséges intelligencia jelenleg nem is áll készen arra, hogy teljesen kivonja az orvosokat a döntéshozatali körből, de idővel egyre inkább kezdi majd helyettesíteni őket

 tette hozzá Gottlieb.

Rovatok