Index Vakbarát Hírportál

Fogyaszthat a meztelen alvás, a kék és a vanília

2023. augusztus 1., kedd 11:42

Lehet, hogy már mindent kipróbáltunk, és eddig semmi nem olvasztotta le a kalóriákat? Akkor itt az ideje, hogy meztelenül aludjunk, hidegen együk a szénhidrátokat, és tegyük át a másik kezünkbe az evőeszközt! Ugye, hogy ezekről a trükkökről még nem hallottunk?

Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének kutatása szerint a meztelenül alvás hűvösen tartja a testet, így felgyorsítja az anyagcserét, ami szaporább kalóriaégetéshez vezet. De a hűvös az étkeknél is fontos, ha a szénhidrátokat hidegen fogyasztjuk, alacsonyabb a glikémiás indexük.

Nick Mitchell személyi edző azt állítja, az ilyen ételek hosszabb időre eltelítenek, és képesek megállítani a vércukorszint meredek emelkedését és csökkenését is, ami éhségérzetet okoz, és például a szekrényben való portyázáshoz vezet.

Egy másik trükk, amit ajánl, a fogmosás vagy a rágógumi rágása, főleg, ha mentolos a rágó és a fogkrém, mert ez az íz csillapítja az étvágyat. A koplalást semmiképp nem javasolja, mert akkor könnyebben elcsábul az ember, inkább három- vagy négyóránként kell valamit enni.

Szag, sebesség és a kék

Az illatoknak is nagy szerepe van az étkezésben, a pékségből kígyózó sülő kenyér bukéjának nehéz ellenállni, de a vanília illata csökkentheti az édes ételek és italok iránti vágyat. Úgyhogy a pékség ellen harcoljunk vaníliával!

A sebesség is fontos, mert körülbelül 20 perc, amíg az agy jeleket kap a gyomortól, hogy eleget evett. Ha lassan eszünk, az agy megkaphatja a visszacsatolást, ami segíthet megelőzni a túlevést. A lassú rágás ráadásul az ételt is kisebb darabokra bontja, így a szervezet könnyebben emésztheti meg, és gyorsabban veszi fel belőle a fontos tápanyagokat.

Ha lassan eszünk, akkor jobban is koncentrálunk, és könnyebb összehangolni a test éhség- és teltségérzetét. És mi segítheti a lassabb evést? Például ha nem azzal a kezünkkel fogjuk az evőeszközt, amelyikkel kellene, hiszen így ügyetlenebbek, vagyis komótosabbak vagyunk (és persze az étel fele leesik, ennyivel is kevesebbet eszünk). Talán nyilvános helyen mégsem ajánlott így enni, de otthon kipróbálhatjuk.

Rob Hobson táplálkozási szakértő a multivitaminokra szavaz, mert ha ezekből pótoljuk a hiányzó nyomelemeket, tápanyagokat, biztos, hogy mindenből kevesebbet fogunk bevinni a szervezetbe.

Az utolsó, kevésbé ismert trükk a színek fontosságát hangsúlyozza, Daniel Herman, a Bio-Synergy táplálkozási szakértője szerint néhány szín csökkenti az étvágyat, ilyen például a kék. Vagyis ha kis kék tányérokra szedjük a falatokat, nem fogunk sokat sem enni – mert a tányér kicsi – és repetázni sem, mert a kéktől elmegy az étvágyunk.

Próba szerencse!

 (Borítókép: Shutterstock)

Rovatok