Index Vakbarát Hírportál

Érdemes figyelni a lepedőt és a párnát, a jelek rákra utalhatnak

2023. augusztus 2., szerda 09:59

Sokszor hallani, hogy valakit egy adott szituációban szabályosan levert a víz, a nyári meleg közepette pedig már a legkisebb testmozgástól is sokszor ömlik rólunk az izzadság – egyesek pedig még az éjszaka folyamán is szenvednek az intenzív verejtékezéstől. Ez azonban nem minden esetben a hőségnek köszönhető, akár a rák korai jele is lehet.

A legnagyobb hőség közepette biztosan sokan ébredtek már arra, hogy a párnájuk vagy éppen a lepedőjük is teljesen átázott az izzadságtól az éjszaka, amit általában tényleg a meleg hőmérsékletnek tudhatunk be, azonban ennél jóval komolyabb problémát is előre jelezhet.

Egyes nagyon ritka esetekben azonban a túlzott izzadás, amely a lepedőket és a párnákat is átáztatja,

a rák korai jele lehet

– mondják a szakértők.

Természetesen arról szó sincsen, hogy ha valaki kicsit kimelegedve ébred fel reggelente, akkor már azonnal daganatos megbetegedéstől kell rettegnie. Az éjszakai izzadás ugyanis egy átlagos jelenség, egy olyan intenzív izzadás, amely elég erős ahhoz, hogy átitassa a ruhát vagy az ágyneműt, sőt gyakran az alvásban is megzavarja az illetőt.

Bár általában tényleg nincs ok az aggodalomra,

SZÁMOS KÜLÖNBÖZŐ FAJTájú RÁK KORAI TÜNETE LEHET EZ, BELEÉRTVE A LEUKÉMIÁT, A LIMFÓMÁT, A CSONTRÁKOT, A MÁJRÁKOT, A MESOTHELIOMÁT ÉS A KARCINOID DAGANATOKAT.

Az ugyan egyelőre nem világos, pontosan miért jelzi így a szervezet, hogy baj van, az biztos, hogy a szervezet rák elleni küzdelmére, valamint a hormonális változásokra is utalhat. Ezenfelül ráadásul a rák bizonyos esetekben lázat okoz, ami miatt a test erősen izzad, hogy lehűtse magát. A túlzott izzadás így megtörténhet akár a diagnózis előtt, és megtörténhet a kezelés alatt is. 

Az American Cancer Society (ACS) szerint a rákos betegek hőhullámokkal és éjszakai izzadással küzdhetnek a műtétek, a sugárkezelés, a kemoterápia és bizonyos gyógyszerek szedése miatt, ennél azonban sokkal fontosabb, hogy az izzadás előre is jelezheti a daganatos megbetegedéseket.

A daganatos megbetegedésekkel foglalkozó szervezet szerint a figyelemre méltó jelek közé tartozik

a szokatlanul meleg érzés a test egy vagy több területén, nedves bőr a nap bármely szakában, vagy a hidegrázás és az erős izzadás, amely akkor is fellép, amikor nem melegben tartózkodik az illető.

Az éjszakai izzadás mást is jelezhet

Hiába lehet baljós előjel, az éjszakai izzadás legtöbbször nem a rák jele, különösen hőhullám idején, vagy ha az ember hajlamosabb az izzadásra. Az éjszakai izzadás a menopauza vagy terhesség miatti hormonális változások, az alacsony vércukorszint, bizonyos gyógyszerek vagy a stressz jele is lehet. Emellett előidézheti az erőteljes izzadást a lefekvés előtti testedzés, az alkoholfogyasztás vagy a fűszeres ételek fogyasztása. 

A rák okozta éjszakai izzadás viszont ennél általában tartósabb, és magas lázzal jár, míg a menopauza vagy a más okok miatti izzadás csak alkalmanként fordul elő.

A rákos betegeknél ráadásul ez általában olyan tünetekkel együtt jelentkezik, mint a krónikus fáradtság és a megmagyarázhatatlan fogyás. 

És hogy hogyan lehet enyhíteni ezeken a tüneteken? 

A fogyás és a testmozgás egyes betegeknél csökkentheti az éjszakai izzadás esélyét, emellett pedig láz esetén a különböző lázcsillapítók szedése is ajánlott. Emellett testét lehűtheti egy hideg zuhannyal, illetve ágyneműjét kicserélheti olyan anyagokra, mint a pamut vagy a lenvászon, amelyek jobban elvezetik a nedvességet. 

(Borítókép: Shutterstock)

Rovatok