Index Vakbarát Hírportál

A mesterséges intelligencia hatékonysága két radiológuséval ér fel

2023. augusztus 3., csütörtök 11:57

A technológia használata csaknem felére csökkenti a radiológusok munkaterhelését, az emlőrákszűrésben pedig teljes biztonsággal használható – derült ki egy, a Lancet tudományos folyóiratban publikált kutatásból.

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint a mellrák a nők között az egyik legelterjedtebb rák világszerte, évente több mint 2,3 millió nőnél alakul ki a betegség. A szűrés javíthatja a prognózist és csökkentheti a mortalitást azáltal, hogy a mellrákot egy korábbi, jobban kezelhető stádiumban észleli – írja a The Guardian

A Lancet Oncology tudományos folyóiratban közzétett, mintegy 80 ezer nő bevonásával végzett vizsgálatból kiderült, hogy a mesterséges intelligencia használata a mammográfiai szűréseknél pontos diagnózist adott, sőt nagyobb hatékonysággal fedezte fel a rosszindulatú elváltozást, a gyors elemzéseinek köszönhetően pedig a radiológusok munkaterhelését is csökkenteni tudja.

A svéd kutatásban részt vevő nők átlagéletkora 54 év volt, a mammográfiás felvételek felét két radiológus, a másik felét mesterséges intelligencia vizsgálta egyetlen radiológus kiértékelésével. A szerzők szerint az MI-t használó orvosok 36 886-tal kevesebb képernyő-leolvasást végeztek, mint kollégáik. 

Összességében az MI-diagnózis által visszahívott nők 28 százalékánál találtak rákot, míg a standard szűrések 23 százalékában fedezték fel a betegséget. A hamis pozitív eredmények mindkét esetben 1,5 százalékot tettek ki, azaz a szoftver nem tévedett többet az embernél, a kezdeti rosszindulatú elváltozásokat hamarabb megtalálta. 

Az egyre nagyobb mennyiségű képalkotó leletek kiértékelésében nagy segítséget jelenthet a gép használata, főleg olyan országokban, ahol radiológushiány van, de egyelőre az eredmények nem elegendők ahhoz, hogy az MI készen áll a mammográfiai szűrések alkalmazására

– emelte ki a tanulmány vezető szerzője, Kristina Lång, a svéd Lundi Egyetem munkatársa.

Rovatok