Index Vakbarát Hírportál

Forradalmi jelentőségű gyógyszert fejlesztenek a japán orvosok

2023. augusztus 6., vasárnap 07:27

Japán tudósok olyan úttörő gyógyszert fejlesztettek ki, amely képes visszanöveszteni a fogakat. Ha jól sikerülnek a klinikai tesztek, akkor a gyógyszer már 2030-ban elérhető lesz a fogorvosok számára.

A tervek szerint a klinikai kísérletek jövő év júliusában kezdődnek. A születéskori fogrendellenességek az emberek egy százalékát érintik. Egy olyan készítmény, amely képes visszanöveszteni a fogakat, elképesztő újdonságot jelentene – írja az Euronews.

A japán Oszakában található Orvosi Kutatóintézet által vezetett kutatás célja, hogy

azok számára fejlesszenek ki egy terápiás gyógyszert, akinek születésüktől fogva hiányzik a teljes fogazatuk. 

A fogak ageneziseként is ismert állapot már fiatal korban akadályozza az olyan alapvető képességeket, mint a rágás, nyelés és beszéd, ez pedig negatívan befolyásolhatja a fejlődést. Dr. Katsu Takahashi, az Orvosi Kutatóintézet Kitano Kórház fogászati és szájsebészeti osztályának vezetője már egyetemi hallgató kora, a kilencvenes évek eleje óta dolgozik a gyógyszeren, amely segíthet rajtuk. 

Az új fogak növesztésének gondolata minden fogorvos álma

– mondta Takashi, hozzátéve, hogy biztos benne, hogy sikerrel zárul a gyógyszer fejlesztése. „Hisszük, hogy ez a kutatás tisztázni fogja a betegség (veleszületett foghiány) mechanizmusát az ön és sok más beteg számára, és hozzájárul a gyógymód kifejlesztéséhez” – mondta. 

Takahashi csapata egy olyan semlegesítő antitestgyógyszert fejleszt, amely blokkolja az USAG–1 hatását, ez pedig egerekben és görények esetében a fogak visszanövését idézte elő.

A fogak visszanövesztésére alkalmas gyógyszer forradalmi jelentőségű lenne, alternatív megoldást nyújtana azoknak is, akik súlyos szuvasodás vagy fogászati betegségek miatt elvesztették fogaikat.

A munka most azon folyik, hogy a gyógyszer készen álljon az emberi alkalmazásra. Amint pedig biztonságossága és hatékonysága biztosított, a hangsúlyt a 2–6 éves gyermekek kezelésére helyezik, akiknél az anodontia jelei mutatkoznak.

Dr. Takahashi olyan jövőt képzel el, amelyben a fognövesztő gyógyszer a fogpótlás és az implantátumok mellett egy életképes harmadik lehetőség lesz, amely esélyt ad az egyéneknek arra, hogy visszanyerjék természetes fogaikat.

Rovatok