Index Vakbarát Hírportál

A légszennyezettség erősíti az antibiotikum-rezisztencia kialakulását

2023. augusztus 8., kedd 21:27

Egy új tanulmány eredményei szerint a légszennyezettség erősíti az antibiotikum-rezisztencia kialakulását. A vizsgálatban nem tértek ki arra, hogy az összefüggésnek mi a tudományos háttere, de a szerzők kiemelték, hogy amennyiben nem mérséklődik a levegő szennyezettsége, az antibiotikum-rezisztencia világszerte tovább erősödik.

A Lancet Planetary Health című szaklapban megjelent tanulmány az antibiotikum-rezisztencia és a légszennyezettség összefüggéseit vizsgálta – írja az MTI a The Guardian alapján.

Majdnem 20 év és több mint száz ország adatait vizsgálva a kutatók azt állapították meg, hogy világszerte erősödött a légszennyezettség, és ezzel egy időben fokozódott az egészséget súlyosan veszélyeztető antibiotikum-rezisztencia kialakulása is.

Az antibiotikum-rezisztencia világszerte mintegy 1,3 millió ember haláláért felelős.

Az antibiotikum-rezisztenciát elsősorban a fertőzések elleni készítmények túlzott és helytelen használata okozza, de az új tanulmány szerint súlyosbítja a levegő szennyezettsége is.

2018-ban mintegy 480 ezer ember halálát okozhatta a légszennyezettséggel összefüggésben álló antibiotikum-rezisztencia.

A tanulmányukban nem tértek ki a kutatók arra, hogy az összefüggésnek mi a pontos tudományos háttere, de azt megjegyezték, hogy a szálló por tartalmazhat antibiotikumoknak ellenálló baktériumokat, amelyek belégzéssel bejuthatnak a szervezetbe.

A szerzők arra is felhívták a figyelmet, hogy amennyiben nem mérséklődik a levegő szennyezettsége, 2050-re az antibiotikum-rezisztencia világszerte további 17 százalékkal erősödhet.

Rovatok