Index Vakbarát Hírportál

Titokzatos totemoszlop tűnt fel a brit tengerparton

2023. augusztus 11., péntek 09:39

Az angliai Folkestone és Dover közötti természetvédelmi területen, egy tenger közeli ösvényen rejtélyes totemoszlop jelent meg egy július végi éjszakán. A majdnem 2,5 méter magas faoszlopon ráadásul, hogy még furcsább legyen az egész, egy felirat is található, Perkúnas, egy balti isten neve.

Hogy ki készítette és állította a tenger melletti sziklafalra a szobrot, most is rejtély, de dr. Francis Young, az Oxfordi Egyetem vallás- és hittörténész professzora elmondta, a feltehetően egy fatömbből faragott oszlop litván kapcsolatra utal.

Perkúnas talán a legismertebb balti isten, a szláv Perun isten megfelelője. A balti mitológia három vagy négy istenének egyike, aki a skandináv Thor megfelelője, és a mennydörgés, a villámlás, a törvény, a rend és a termékenység istene. Perkúnashoz a viharok és rossz időjárás elleni védelemért imádkoztak, még a 19–20. században is élt kultusza és hittek védelmező erejében.

Pogányság vagy madárvédelem

Dr. Young szerint a szobor megegyezik a 15. és 16. századi litván keresztény misszionáriusok totemleírásaival. Európában Litvániában maradtak fent legtovább a pogány kultuszok, csak 1387-ben tért keresztény hitre az ország, ami majdnem ezer évvel később történt mint a Római Birodalom hivatalos áttérése. Ezelőtt a romuva, az őshonos pogány vallás volt az ország hite és bár ma már Litvánia nagy része kereszténynek vallja magát, sok pogány hagyomány még mindig él. Lehet, hogy ezek közé tartozik a kenti totem is?

Jerzy Sikora, a Łódźi Egyetem régészprofesszora szerint a totem hasonlít ahhoz az 1974-ben Lengyelországban talált Wolin Svetovithoz , ami 9. vagy 10. századi fafaragvány, és Svetovitot, a bőség és a háború szláv istenét ábrázolja. Young is úgy gondolja, hogy a lengyel lelet lehetett akár a szobor inspirációja. A kenti totem esetén az igazán szokatlan az a hely, mert az ilyen jellegű szobrokat jellemzően erdőkben, ligetekben állították fel.

Ian Rickards, a Kent Wildlife Trust természetvédelmi és jótékonysági szervezet területi igazgatója szeretné azt hinni, valakik azért állították a totemoszlopot, hogy megvédjék a Kentet újra benépesítő vöröscsőrű csókát, ami sziklákon fészkel és harcol a nedves, szeles időjárással. Még akár ez is lehet, az biztos, hogy a masszív szobrot nem volt egyszerű felvinni a sziklára, de mégsem jelentkezett még senki, hogy vállalná, ő tette oda, és elmagyarázná, miért bajlódott vele ennyit. Pedig a fémtetőt viselő oszlop igazi műalkotás, pontosan és alaposan megmunkált fejrésszel.

De nem csak a tudósoknak van véleménye a szoborról, az 57 éves Patrick Knill folkestone-i segédmunkás is megnézte a szobrot és szerinte mindennél jobban hasonlít egy dark metal banda szimbólumára és nem litván totemoszlopra. Mint mondta, szép ugyan a szobor, de ő is ismeri a litván műalkotásokat és annak a jellemzői igencsak hiányoznak az oszlopról.

A totem adminisztrációs problémákat is felvetett: a doveri kerületi tanács arra kérte a Kent Wildlife Trust természetvédelmi szervezetet, hogy kérjen visszamenőleges hatályú engedélyt, ha meg akarja tartani a turisták új kedvenc kirándulócélpontját, a totemet. Nyolc hetük van megtalálni a művészt, hogy az engedélyt el tudják intézni. Az engedély-pályázat azonban nem ingyenes, úgyhogy a Trust adakozásra kéri a természet- és totemoszlopbarátokat.

Rovatok