Index Vakbarát Hírportál

Több napon át tucatnyi hullócsillag bukkanhat fel az égen

2023. augusztus 12., szombat 18:38

A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója azt javasolja: aki csak teheti, keressen egy városi fényszennyezéstől mentes vidéki égboltot, a hétvégén ugyanis újra feltűnik a Perseidák meteorraj. Budapestieknek a Normafa és a Hármashatár-hegy is megfelelő helyszín lehet.

„A hétvégén figyelhető meg legjobban a Perseidák nevű meteorraj: most akár tucatnyi hullócsillagot is meg lehet majd látni az égbolton” – erre hívta fel a figyelmet Kiss László, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója az Inforádióban.

A jelenség nem új keletű, minden év augusztusában találkozhatunk vele. A csillagász elárulta: a Perseidák meteorraj nem mást takar, mint a 109P/Swift-Tuttle üstökös porszemcséit, amelyek az üstökös pályáján szétszóródtak. Ezen a pályarészen a Föld minden évben áthalad.

A meteorraj – amely leginkább szombat, vasárnap és hétfő éjjel lesz látható – idén különösen jó időpontban tűnik fel, a várakozások szerint ugyanis az ég kristálytiszta lesz hazánk területe felett.

Nagyon nagy aktivitás várható, ha az ember kimegy éjfél környékén az ég alá. Városi fényszennyezéstől mentes, vidéki égboltot javaslok, hiszen akkor ténylegesen láthatunk felizzott, lezuhant port a Föld légkörében

– fejtette ki Kiss László, aki úgy véli: a budapestieknek már a Normafa és a Hármashatár-hegy is megfelelő helyszín lehet.

Hozzátette: bármilyen irányba érdemes nézelődni, és közben arra gondolni, hogy ezek a porszemek hozzánk képest másodpercenként több tíz kilométert is megtesznek.

Rovatok