Index Vakbarát Hírportál

Miért jó, ha futunk a busz után? Leelőzzük a rákot!

2023. augusztus 12., szombat 13:07

Egy új vizsgálat szerint elég, ha felgyorsíítjuk néhány mindennapi tevékenységünket, és már sokat teszünk a rák elkerülése érdekében. Ha például mindennap késve indulunk el, és futnunk kell a közlekedési eszközök után, ügyesen elkerülhetjük a halálos kór kockázatát.

Úgy tűnik, a „lassan járj, tovább érsz” szólást módosítanunk kell „gyorsan járj, tovább élsz”-re. A JAMA Oncology által közzétett új tanulmány szerint ugyanis egy kis intenzív mozgással megelőzhetjük a rákot, és nem is kell nagy sportolónak lenni ehhez – írja a The Washington Post.

Több mint 22 ezer férfi és nő adatait elemezték, és azt találták, a legalább háromperces gyors mozgás már rákmegelőző hatással bír. És mi lehet három percig tartó intenzív mozgás? Például az előttünk elsüvítő busz, villamos utáni loholás.

Emmanuel Stamatakis, a Sydney-i Egyetem fizikaiaktivitás- és közegészségügyi professzora, a tanulmány szerzője szerint ez a rövid ideig tartó, de gyors mozgás 30 százalékkal csökkentheti a rák előfordulásának rizikóját, mert az erőlködés, a gyorsabb légzés védelmet nyújt a betegség ellen.

Szóval úgy tűnik, a lusták kaptak egy mentőövet, nem is kell feltétlenül mindennap órákat mozogni, elég, ha néha felgyorsítjuk magunkat. A vizsgálatok szerint tizenhárom ráktípusra hathat a szapora tempó, például a mell-, gyomor-, máj-, vastagbél- vagy vérrákra.

De azért ne felejtsük el, az ideális mégis az, ha napi legalább harminc percet sportolunk, hiszen az még jobban megvéd minden betegségtől, ahogy egy tavalyi tanulmány is kimutatta. A rákos megbetegedések 3 százaléka elkerülhető rendszeres testmozgással.

Rovatok