Index Vakbarát Hírportál

Megoldódhat a szervhiány, sikeresen ültették át egy disznó veséjét emberbe

2023. augusztus 17., csütörtök 17:14

Egy sertés genetikailag módosított veséjét ültették át egy agyhalott emberbe, ami először mutatja meg: a sertésszervek genetikai módosítása lehetővé teheti, hogy azok megfelelően működjenek az emberben.

A kettős veseátültetés életfenntartó veseműködést biztosított az agyhalott férfinak, aki krónikus vesebetegségben szenvedett.

Ez a tanulmány a xenotranszplantációt (állati szövetek emberbe történő átültetése) mint életképes potenciális megoldást mutatja be a szervhiány okozta válságra, amely évente több ezer megelőzhető halálesetért felelős

– írta Jayme Locke transzplantációs sebész és az Alabamai Egyetem munkatársai a Journal of the American Medical Association (JAMA) Surgery című szaklapban szerdán megjelent levelükben.

Ez az első alkalom, hogy az átültetett sertésvese kiszűrte a kreatinint – az izmok által termelt salakanyagot – a vérből, állítják a szerzők. A korábbi sertésből emberbe történő veseátültetési kísérletek vizeletet termeltek, de nem távolították el a kreatinint, ami azt mutatja, hogy a vesék nem működtek megfelelően.

A szervátültetések iránti igény egyre nő, mivel az emberek egyre tovább élnek, és a krónikus betegségek egyre gyakoribbak – írja a Politico.

A veseátültetések a leggyakoribb szervcserék, és az összes európai transzplantáció mintegy 62 százalékát teszik ki. A szervellátás azonban nem tudja kielégíteni a keresletet.

Ez az esettanulmány bemutatja az „elvi bizonyítékát annak, hogy egy genetikailag módosított állatból származó szerv egy hétig képes helyettesíteni az emberi vese működését kilökődés nélkül, a hagyományos vesetranszplantációs gyógyszeres terápia alkalmazásával” – mondta Toby Coates, az ausztráliai Royal Adelaide Kórház transzplantációs igazgatója.

Coates szerint a legfontosabb előrelépésnek a genetikai módosítások számítanak, hogy a szerv emberibbnek tűnjön a szervezet számára. De további kutatásokra van szükség élő betegeken annak megállapítására, hogy az ilyen vesék mennyi ideig működnének, és hogy szolgálhatnák-e a végstádiumú vesebetegségben szenvedő betegeket – közölte az Alabamai Egyetem csapata.

Rovatok