Index Vakbarát Hírportál

Különleges aranykincsre leltek Ausztriában

2023. augusztus 19., szombat 06:27

Egyedülálló, késő bronzkori aranykincsre bukkantak az alsó-ausztriai Ebreichsdorf városban, a lelet péntektől a bécsi természettudományi múzeum kiállításán látható.

Az osztrák vasúttársaság egy építkezésén fedezték fel véletlenül a páratlan kincset, amelyet régészek 2019-ben és 2020-ban hoztak felszínre. A természettudományi múzeum pénteki sajtótájékoztatóján mutatták be a restaurált tárgyakat.

A felfedezés nyomán Ebreichsdorfban a szakértők mintegy 70 ezer négyzetméter területet fésültek át, és egy késő bronzkori, nagyjából háromezer éves település maradványait tárták fel.

Itt bukkantak rá egy öt részből álló aranyleletre, köztük egy Közép-Európában egyedülállónak számító aranyedényre.

A kincsek részét képezik továbbá ékszerekhez és ruhadarabokhoz használt arany szálak és huzalok is. Utóbbiak azért bírnak nagy jelentőséggel, mert Közép-Európában ilyen tárgyakra még nem bukkantak régészek.

Karina Grömer, a bécsi természettudományi múzeum őstörténeti részlegének vezetője elmondta: az arany feltehetően a lelet helyétől 400 kilométerre eső Cseh-masszívumból származik, így egyben bizonyíték az őstörténeti kereskedelem létezésére is – írja az MTI.

Rovatok