Index Vakbarát Hírportál

A pizza is segíthet a reuma leküzdésében egy új tanulmány szerint

2023. augusztus 21., hétfő 15:44

Egy friss tanulmány szerint a frissen sült pizza jót tehet rheumatoid arthritisben szenvedőknek. Azonban nem minden pizza segíti a betegség tüneteinek kezelését, csak azok, amelyek eredeti recept szerint és friss alapanyagokból készültek.

A rheumatoid arthritis (RA) egy autoimmun betegség, amely akkor alakul ki, amikor az immunrendszer tévedésből az egészséges sejteket támadja meg, gyulladást és fájdalmas duzzanatot okozva. A betegek olyan tünetekkel találkozhatnak, mint a fájdalom, duzzanat, gyengeség, láz, érzékenység és fogyás – írja a medicaldaily.com.

Az egészségügyi szakértők általában a teljes kiőrlésű gabonaféléket, a zsíros halakat, a dióféléket, az olívaolajat, a gyümölcsöket és a zöldségeket ajánlják a betegségben szenvedőknek. De a Nutrients szaklapban közzétett legújabb tanulmányban a kutatók az olyan egyszerű, könnyen hozzáférhető ételek étrendi hatásait értékelték, mint a pizza, és

arra jutottak, hogy ez segíthet a reumás ízületi gyulladásban szenvedő betegek esetében.

A kutatók úgy vélik, hogy a friss alapanyagok és a hitelesített receptek segítik a gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásuk érvényesülését. Tehát ne a mirelit pizzáktól várjuk a csodát, hanem az eredeti olasz recept alapján készültektől.

Ezek a pizzaösszetevők segítenek valószínűleg a reumásokon

A vizsgálatban olasz emberek vettek részt, akik mind 18 és 65 év közöttiek voltak, és legalább három hónapja reumás ízületi gyulladásban szenvedtek. A kutatók megmérték a betegség súlyosságát, és egy étkezési gyakorisági kérdőív segítségével információkat gyűjtöttek az étrendjükről.

Azoknál a résztvevőknél, akik hetente több mint egyszer ettek egy fél pizzát, jelentősen csökkent a betegség súlyossága azokhoz képest, akik havonta kevesebb mint kétszer ettek.

Azoknál, akiknél a betegség súlyossága magas volt, a pozitív hatás egyértelmű volt, mivel mind a logisztikus regressziós, mind a lineáris modellek alapján 80%-os csökkenést mutattak ki.

Ezeket a kedvező hatásokat valószínűleg a mozzarella sajt és kisebb mértékben az olívaolaj okozta, bár a paradicsomszósz esetleges hozzájárulását nem tudtuk felmérni

– írták a kutatók.

Rovatok