Index Vakbarát Hírportál

Pár évtized múlva civilizációs összeomlás vár ránk

2023. augusztus 25., péntek 12:14

A Föld forrásait a végletekig kimerítettük, válság válságot követ, mi lehet a megoldás? William Rees gazdasági szakember szerint csak egy akkora globális társadalmi változás, ami megrengeti az egész bolygó lakosságát.

2022 novemberében a világ népessége elérte a 8 milliárd főt az ENSZ adatai alapján. Ez több mint kétszerese annak, mint ahány ember a hatvanas években élt a Földön. Hosszú és egészséges életünk főleg a gyógyszerek fejlődésének köszönhető, minden mutatónk és életfeltételünk jobb, mint régebben. 150 évvel ezelőtt a várható élettartam 30-40 év volt, ma már 70-80 évig is vidáman elélünk. De a fenntarthatóságnak, a társadalmi és gazdasági fejlődésnek nem kedvez, hogy ennyien vagyunk a bolygón.

A negatív visszacsatolás

William Rees, a British Columbia Egyetem munkatársa állítja, hogy nagy társadalmi változások történnek majd a század vége előtt. Ahogy mondja, a Homo sapiens úgy fejlődött, hogy exponenciálisan szaporodjon, földrajzilag terjeszkedjen, és minden rendelkezésére álló erőforrást kiaknázzon – írja a Newsweek.

Az emberiség evolúciós történetének nagy részében az ilyen terjeszkedési tendenciákat negatív visszacsatolás ellensúlyozta.

De Rees hozzáteszi, hogy a tudományos forradalom és a fosszilis tüzelőanyagok használata csökkentette a negatív visszacsatolás számos formáját, és így ki tudtuk aknázni az exponenciális növekedés minden lehetőségét.

A United National Population Division előrejelzése szerint az elkövetkező évtizedekben a világ népessége folyamatosan növekedni fog, és a 2080-as években eléri a 10,4 milliárd főt. Ezzel arányosan fogyasztásunk is gyarapszik, vagyis egyre nagyobb megterhelést jelentünk a természetes erőforrásokra.

Az emberiség már túllépte a Föld hosszú távú emberi teherbíró képességét

– mondta Rees. De nemcsak hogy a végletekig kiaknázzuk a bolygót, de rengeteg hulladékot halmozunk fel, és az éghajlatváltozásért is magunkat okolhatjuk. A nagy kérdés, hogy hajlandóak vagyunk-e tenni valamit, hogy ellensúlyozzuk ezeket a negatív hatásokat. Rees szerint nem úgy tűnik, hiszen csak a rövid távú célokra fókuszálunk, és nem tudunk észszerűen reagálni a fogyasztói társadalom komplexitására és a kizsákmányolás következményeire. De ha ebbe belenyugszunk, kimerítjük a bolygónk által biztosított erőforrásokat. És jöhet a világméretű gazdasági visszaesés, valamint a „humán korrekció”, vagyis csökkennie kell az emberek számának. Azt a tudós nem fejtette ki, pontosan miben áll majd ez a humán korrekció, azonban elkerülhetetlennek ítélte.

A gazdaságkutató azt mondja, elkerülhetetlen a széles körű társadalmi összeomlás, mert egy szakasz, az emberi faj fellendülése, szárnyalása a végéhez ért, mivel a Homo sapiens veleszületett expanziós hajlamai rosszul alkalmazkodtak. Ráadásul a kortárs kulturális normák sem segítik a változtatást, éppen ellenkezőleg, a rossz szokásainkat erősítik. A társadalmi összeomlás elkerülhetetlennek tűnik, ez lesz Rees szerint egy ciklus utolsó szakasza, mivel egyszerűen képtelenek vagyunk változtatni.

Paul Nurse Nobel-díjas genetikus a válságról elmélkedve úgy nyilatkozott, az ember hihetetlen dolgokra képes (példaként a koronavírus vakcinájának gyors előállítását említi), ha érzi, hogy cselekednie kell. Ilyenkor a politikusok is összefognak, rendelkezésre bocsátják a forrásokat és a szükséges eszközöket, vagyis a hatalom is aktivizálja magát. A tudománnyal együtt! De Rees pesszimista meglátása szerint mivel az emberiség nem hajlandó változtatni, több millió ember fog szenvedni.

Rovatok