Index Vakbarát Hírportál

Sokkal többet árthat a reggeli kávé, mint azt elsőre gondolná

2023. augusztus 26., szombat 15:53

Bár sokan úgy gondolják, nincs is jobb módja a nap indításának egy csésze kávénál, egy friss kutatás szerint megeshet, hogy ezzel sokkal többet ártunk, mint azt elsőre gondolnánk.

A kávéfogyasztásnak számos kimutatható előnye van, melyek közül az egyik legnyilvánvalóbb az, hogy a benne lévő koffein segít ébernek maradni.

Bár ez nem elég ahhoz, hogy teljesen ellensúlyozva legyenek az alváshiány kognitív funkciókra gyakorolt hatásai, de rendkívül jól jöhet, ha szükségünk van egy kis felfrissülésre, például egy hosszú autóút során.

Bizonyos jelek arra is utalnak, hogy a kávé védelmet nyújthat az olyan betegségekkel szemben, mint az Alzheimer-kór és a 2-es típusú cukorbetegség, mindezek ellenére rögtön ébredés után mégsem ajánlatos inni.

A kávé egyik nagy hátránya, hogy vízhajtó hatású, tehát növeli a vizelettermelést, ami ébredés után – amely a szervezet számára egy vízhiányos állapot – egyáltalán nem kedvező.

A második hátrányos tényező, hogy a kávé serkenti a kortizol, azaz a stresszhormon felszabadulását, mely ébredéskor eleve a legmagasabb szinten van – így ha erre iszunk egy esetleges dupla eszpresszót, biztosak lehetünk benne, hogy nem sok nyugalmat fogunk a reggelünkben találni.

Emiatt a legjobb, ha ébredés után nem egyből kávéval, hanem egy pohár vízzel indítja a napot, 1-1,5 órával később pedig már jöhet az első adag koffein is, így ugyanis nem kell teljesen száműzni a kávét az életünkből – hívja fel a figyelmet az IFL Science.

Rovatok