Index Vakbarát Hírportál

Egy új fogyasztószer mellett ehetjük a hamburgert is

2023. augusztus 28., hétfő 11:26

Egereken már bevált a CPACC, ami a zsíros, cukros táplálkozás negatív hatásait simán kiküszöbölte azzal, hogy korlátozta a magnézium bejutását a mitokondriumokba. Ezek felelnek ugyanis a kalóriaégetésért és az energia termeléséért. A kutatók akkor fedezték fel az új gyógyszert, amikor egy bizonyos MRS2 nevű gén törlésének hatását vizsgálták, amely egy magnéziumtranszporter fehérjét kódol.

Az új tabletta fejlesztése során egészségtelen menün, cukros-zsíros ételeken élő egereket vizsgáltak súlygyarapodás, májkárosodás szempontjából, és a nagy felfedezés az volt, hogy a kis molekulájú találmány megakadályozza a rossz ételek káros hatásait – olvashatjuk a Science Alerten.

A San Antonió-i Texasi Egyetem Egészségtudományi Központjának kutatói jöttek rá, hogy a CPACC, ami vegyületeinek rövidítése, korlátozza a magnézium bejutását a mitokondriumokba, a sejt azon részeibe, amelyek felelősek az energiatermelésért és a kalóriaégetésért.  

Főszerepben a magnézium

Madesh Muniswamy, az UT Health San Antonio molekuláris biokémikusa, a gyógyszerről megjelent tanulmány vezető szerzője felfedte, hogy egy többéves kutatás nagy eredménye látott most napvilágot.

A kalciummal, káliummal és nátriummal együtt a magnézium is befolyásolja a szervezet sejtfunkcióit, szerepet játszik a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában, az erős csontok felépítésében.

De az sem jó, ha túl sok van belőle, mert akkor lelassítja az energiatermelést a mitokondriumokban. A mitokondriális rendellenességek számos betegségben szerepet játszanak, például az elhízásban, a cukorbetegségben és a szív- és érrendszeri betegségekben.

A felfedezés hátterében az a vizsgálat áll, ami az MRS2 nevű specifikus, magnéziumtranszporter fehérjét kódoló gén törlésére fókuszált. Mikor górcső alá vették, hogy van-e különbség a zsíros, cukros, nagy kalóriatartalmú ételeket fogyasztó normál egerek és az MRS2 gén törlésén átesett, szintén rosszul táplálkozó egerek között, rájöttek, hogy a specifikus gén kiesése jobb egészséghez vezet. Mitokondriumjaikban javult a cukor- és zsíranyagcsere, noha 14 hetes koruktól kezdve rosszul táplálkoztak, de májukban és zsírszöveteikben mégsem voltak zsírmájbetegségre utaló jelek, amiket a kiegyensúlyozatlan étrend, az elhízás vagy 2-es típusú cukorbetegség okozhat.

A CPACC az MRS2 gén által kódolt magnéziumcsatornák gátlásával fejti ki hatását, vagyis a mitokondriumokba szállított magnézium mennyiségének csökkentése vezet a mindenek ellenére karcsú és egészséges egérállapotokhoz.

Persze az egereken elért eredmények nem feltétlenül vonatkoznak az emberekre, és ha humán kísérletekben kiiktatják az MRS2-t, akkor nem tudják megvizsgálni, hogy az egyes szövetek hogyan befolyásolják az anyagcsere szabályozását. Még fel kell tárni, hogy a gén hogyan hat az agyra, a szívre, a vesére, a tüdőre és a vázizmokra, mert az MRS2 teljes leállítása negatív hatással lehet ezekre a szerveinkre.

Muniswamy elmondta, hogy a szabadalmi kérelmet már benyújtották a gyógyszerre, aminek feltehetően óriási hatása lesz (egyelőre az egerekre), hiszen csökkentheti a kardiometabolikus betegségek, például a szívroham és a szélütés kockázatát, valamint a májrák előfordulását.

(Borítókép: Michael Berman / Getty Images Hungary)

Rovatok