Index Vakbarát Hírportál

Eldöntheti az ufóvitát a Csendes-óceánba csapódó tűzgömb?

2023. augusztus 31., csütörtök 15:49

Valaki kiállt Avi Loeb asztrofizikus mellett, aki még júniusban állította, hogy Naprendszeren kívüli anyag rejtőzik a Csendes-óceán mélyén. Akkor felhördült a tudományos társadalom, minden oldalról támadták, de most más is azt mondja, idegen anyag lehet a víz mélyén.

Ahogy az Index is megírta, Avi Loeb harvardi fizikus szerint földönkívüli anyag lapul a Csendes-óceán mélyén. Állítását június végén sokan szkeptikusan fogadták a tudományos körökben, de most egy másik bolygókutató, a floridai egyetem csillagásza, Humberto Campins megerősítette Loeb állításait.

2014-ben egy hihetetlen sebességgel közlekedő tűzgömb csapódott a Csendes-óceánba. Ez volt az IM1-es meteor, amely Loeb és kollégája számításai szerint csillagközi eredetű. A tűzgömböt a levegő súrlódása lobbantotta lángra, miközben a Föld felé haladt, és olvadt vascseppek nyomát hagyta maga után. Loeb és munkatársai úgy gondolták, a csillagközi fémdarabokat erős mágnesekkel ki lehet szedni a Csendes-óceánból. A tudós azt állította, a tenger mélyén talált apró fémgömbök összetétele „soha nem látott” elemekből áll, amelyek nem egyeznek meg semmilyen földi természetes vagy mesterséges ötvözettel.

Az anyag bizonyíték lehet arra, hogy a 2014-ben Pápua Új-Guinea partjainál becsapódó meteorit valójában egy idegen űrhajó volt.

Azt hiszem, ez valóban egy Naprendszeren kívüli meteorit volt

– mondta most Campins.

Szerinte az összetétele alapján az anyag egy távoli exobolygó vagy nagy csillagközi aszteroida darabkája. Loeb elismeri, ez a legvalószínűbb magyarázat, de nem zárja ki, hogy akár fejlettebb földön kívüli intelligencia bizonyítéka.

Michael Garrett, a Manchesteri Egyetem professzora úgy nyilatkozott, „nagyon csodálom Avi lelkesedését a földön kívüli intelligencia keresése terén, de meglepődnék, ha ez a közelmúltbeli erőfeszítés meggyőző bizonyítékot szolgáltatna arra vonatkozóan, hogy a földön kívüli űrhajók jártak itt.”

Matthew Genge, az Imperial College London munkatársa arra szavaz, hogy nem ufó van a mélyben, hiszen a tengerfenék tele van műholdhulladékból, rakéták részecskéiből, ipari és nukleáris kísérletekből származó anyagokkal. Állítása szerint több tízezer különböző ötvözet létezik, és biztos nem hasonlították össze mindegyikkel.

A legtöbb tudós szerint Avi Loeb vad állításai beszennyezik a tudományt a szenzációhajhászással. Steven Tingay asztrofizikus azt mondta, hogy a tudósok tézisei először általában szakértői értékelésen esnek át, és csak utána kürtölik világgá ezeket a felfedezéseket. Szerinte a baj az, hogy Avi másképp csinálja a dolgokat, és ez nyilvánvalóan sok embert bosszant.

Rovatok