Index Vakbarát Hírportál

Áttörést érhettek el a tudósok az egyik ráktípus kezelésében

2023. szeptember 2., szombat 18:57

A kutatók felfedeztek egy technikát, amely kevés mérgező mellékhatással képes elpusztítani a melanomasejteket, de figyelmeztettek arra is, ez nem jelenti azt, hogy már van gyógymód a betegségre.

A bőrrákosok aránya ugrásszerűen megnőtt az Egyesült Királyságban az utóbbi évtizedekben a rengeteg napozás következtében. A melanomás esetek száma az 1990-es évek eleje óta megháromszorozódott az Egyesült Királyságban, és a tudósok szerint ez még csak a kezdet.

Az 55 éves és idősebb felnőttek körében jelentős emelkedés tapasztalható. A Cancer Research UK legfrissebb adatai szerint ebben a korcsoportban az 1990-es évek óta 195 százalékkal nőtt a megbetegedések száma. 

Haladnak a tudósok, de még nincs gyógymód

A bőrrák korai diagnózisa és kezelése csökkenti a halálesetek számát, de a tudósok szerint egyre sürgősebbé válik az új terápiák kifejlesztése, különösen az áttétet képező és a beteg bőréről a test más részeire átterjedt melanomák semlegesítésére szolgáló technikáké.

Haladunk, de még mindig nem jutottunk el abba a szakaszba, hogy gyógymódot találjunk

– mondta Dot Bennett sejtbiológus, a londoni Szent György Egyetem Molekuláris és Klinikai Tudományok Kutatóintézetének professzora.

Nemrég azonban felfedeztünk egy nagyon ígéretes folyamatot, amely reményeink szerint hatékony módszerré válhat az áttétes bőrrák kezelésében

– tette hozzá a professzor.

Az új technika egy olyan vegyi anyag – úgynevezett sejtbehatoló peptid – létrehozását fejlesztette ki, amely hatékonyan és szelektíven képes elpusztítani a melanomasejteket, miközben kevés mérgező mellékhatása van.

Nagyon meglepett minket a hatékonysága, és bár még rengeteg pluszmunkát kell elvégezni, mielőtt elgondolkodhatunk azon, hogy embereken is alkalmazzuk, ez nagyon biztató

– fogalmazott.

A melanomák a bőrsejtek osztódásához kapcsolódnak. Néha egyetlen mutáció után ez anyajegyeket eredményezhet. Bizonyos számú osztódás után azonban a sejtek egyik védelmi mechanizmusa megállítja ezt a folyamatot, és az anyajegy növekedése leáll. A probléma az, hogy időnként további mutációk lépnek fel egy sejtben.

A nem megfelelő napozás a kiváltó ok

Az eredmény a melanoma, és az összes érintett mutációt az ultraibolya (UV-) sugárzás válthatja ki. A nap az UV-sugárzás egyik fő forrása, és ha megfelelő védelem nélkül fürdünk a sugaraiban, az nemcsak leégett bőrt eredményez, hanem melanomát is kiválthat, amelynek kialakulása akár évekig is eltarthat.

Sok esetben a műtét vagy a sugárkezelés megállíthatja a betegséget. Bizonyos esetekben azonban a bőrrák áttétet képezhet, és átterjedhet más szervekre, mielőtt észrevennék.

Ez az a forma, amely Bennett és csapata kutatásainak középpontjában áll. A Cancer Research UK és a British Skin Foundation által közösen finanszírozott kutatások során a p16 nevű fehérjén dolgoztak, amelyről már korábban is ismert volt, hogy képes elnyomni a tumor kialakulását, valamint a p16 egy kis aktív részén, az úgynevezett peptiden.

A peptiden egy sor olyan változtatást hajtottunk végre, amely más tudósok korábbi kutatásai szerint hatékony lehet, és lehetővé teszi, hogy a peptid bejusson a sejtekbe, majd a peptidet laboratóriumban melanoma-sejtvonalakhoz adtuk

– mondta Bennett a múlt héten.

Sok más rákos megbetegedéshez hasonlóan a melanoma azonosításának stádiuma döntő fontosságú a beteg túlélési esélyei szempontjából. Minél korábban diagnosztizálják, annál jobb a kimenetel.

Rovatok