Index Vakbarát Hírportál

Hiába a feleségek rémálma, jót tehet egészségünknek a sörfogyasztás

2023. szeptember 2., szombat 20:53

Mégsem kell azonnal a lelkiismeretünknek háborognia, ha alkalomadtán egy-egy sört megszisszentünk, ugyanis az egyik legnépszerűbb alkoholos nedű mérsékelt fogyasztásának kifejezetten jó hatásai lehetnek az egészségünkre, ráadásul még annál is jobbak, mint ha egyáltalán nem fogyasztanánk szeszes italt – álltja egy kínai egyetem kutatása.

Sok háztartásban bizonyára nemegyszer hallható a feleségek száját elhagyó, leginkább becsmérlő mondat, miszerint megint csak a sörön jár az uruk esze, így számukra minden olyan kutatás és új tudományos felfedezés is rémálomszerűen hathat, amely annak fogyasztására vonatkozóan pozitív megállapításokat tesz

Természetesen ezek a kutatások sem az amúgy komoly egészségi problémákat okozó eszetlen alkoholfogyasztást támogatják, azonban megdőlni látszik az a tévhit, miszerint a sörivásnak csak rossz hatása lehet. 

Legalábbis egy friss kutatás azt állítja, hogy a sörivás jót tesz a bélrendszernek és az immunrendszernek egyaránt. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden este literszámra kell inni a sört, de a tanulmány készítői szerint

A MÉRTÉKLETES FOGYASZTÁS JOBB LEHET AZ EGÉSZSÉG BIZONYOS ASPEKTUSAI SZEMPONTJÁBÓL, MINT AZ ITALTÓL VALÓ TELJES TARTÓZKODÁS.

Úgy vélik, hogy a sör fogyasztása erősíti a szervezet immunrendszerét az italban lévő egészséges baktériumok miatt, amelyek jótékony hatással vannak a bélrendszerre. A kínai Dalian Orvostudományi Egyetem tanulmánya emellett kiemeli, hogy

A SÖRBEN TALÁLHATÓ POLIFENOLOK, ROSTOK ÉS ETANOL AZ IMMUNRENDSZER FELTURBÓZÁSÁNAK KULCSFONTOSSÁGÚ ÖSSZETEVŐI.

Hatékonyabb lehet, mint a probiotikumok

A kutatás ezen kijelentései már alapból formabontónak bizonyulhatnak, de a tanulmány készítői még ezt követően is fokozni tudták a döbbenetet, ugyanis szerintük nemhogy jót tehet a mérsékelt sörfogyasztás, de hatékonyabb lehet, mint a probiotikumok szedése. 

A probiotikumok élő baktériumok és élesztőgombák, amelyek állítólagos egészségügyi előnyökkel járnak. Ezekről a mikroorganizmusokról úgy gondolják, hogy segítenek helyreállítani a bél természetes egyensúlyát, ha azt egy betegség megzavarta, és leküzdik a megmaradt káros baktériumokat is.

Régóta bevált erjesztett italként a sör sok esszenciális aminosavban, vitaminban, nyomelemben és bioaktív anyagban gazdag, amelyek számos emberi élettani funkció szabályozásában vesznek részt

– írja a tanulmány.

A sör malátájában és komlójában található polifenolok szintén fontos aktív vegyületek, amelyek mindkét irányban kölcsönhatásba lépnek a bél mikrobiomjával. Így magyarázható az is, hogy a bioaktív végtermékek képződése, valamint a mikroorganizmusok jelenléte miatt egyes komponensei hasonló vagy még jobb hatást fejtenek ki, mint a probiotikumok.

Rovatok