Index Vakbarát Hírportál

Komolyan megszívhatjuk, hogy száműzték a műanyag szívószálakat

2023. szeptember 2., szombat 19:50

Mégsem a papírból készült alternatívától kell várni a csodát, még az ördögtől valónak tartott műanyag szívószálak is kevésbé lehetnek károsak a környezetre, mint a papírból gyártottak – világított rá egy belga tanulmány. A kutatás szerint ugyanis rendkívül hosszú idő alatt lebomló vegyületeket is tartalmaznak a papír szívószálak, amelyek ráadásul az emberi egészségre is károsak lehetnek.

Az elmúlt években mást sem lehetett hallani, mint hogy az óceánokat, illetve azok élővilágát és ökoszisztémáját tönkretevő műanyagszemét visszaszorítása nélkül nincs esély a globális felmelegedés visszaszorítására, így az is már a mindennapjaink részévé vált, hogy a korábban szinte mindenhol kapható műanyag, eldobható poharak és tányérok, ezekkel együtt pedig a sokszor kritizált szívószálak is eltűntek. 

Az átállás kapcsán ugyan sokan nehezen akarták megszokni a fából és papírból készült alternatív megoldásokat, azonban abban mindenki egyetértett, hogy ezzel minden bizonnyal sokkal kevésbé élünk környezetszennyező életmódot, mint korábban, amikor a műanyag megoldásokat használtunk. 

Ez azonban korántsem biztos, hogy így is van, sőt egy friss kutatás most azt állítja, hogy a papír szívószálak nemcsak a környezetünkre, de az egészségünkre is komoly veszélyt jelentenek. 

Belga kutatók ugyanis azt találták, hogy a zöldmegoldásnak tartott papír szívószálak mérgező anyagokat tartalmaznak, ami miatt potenciálisan károsabbak a környezetre, mint a sokak által kritizált műanyag társaik a Food Additives & Contaminants folyóiratban megjelent új tanulmány szerint. 

A növényi alapú anyagokból, például papírból és bambuszból készült szívószálakat gyakran fenntarthatóbbnak és környezetbarátabbnak hirdetik, mint a műanyagból készült szívószálakat. Azonban a PFAS-, azaz a poli- és perfluor-alkil-alapú anyagok, amelyeket örök vegyszereknek neveznek – pontosan azért, mert nagyon lassan vagy tényleg sosem bomlanak le –, megtalálhatók ezekben a szívószálakban, így az állítás már azonnal nem tűnik annyira hihetőnek

– mondta Thimo Groffen, a tanulmányt szerző környezettudós.

A műanyagot elüldözték, mégis a papír lehet a károsabb

Pedig korábban a műanyagoknak pont azért kellett menniük, mivel a polipropilénből és polisztirolból álló, eldobható műanyag szívószálak lebomlása több száz évig tartott volna, így rendkívül károsak voltak a környezetre, így az emberi egészségre is. 

Az új kutatás szerint azonban ezek papírra való cserélése totális öngól volt, mivel ezek az állítólagos környezetkímélő szívószálak

potenciálisan több PFAS-t tartalmaznak, mint a műanyag változat.

Ennek bizonyítására a kutatók 39 különböző márkájú szívószál PFAS-koncentrációját elemezték, amelyek öt anyagból álltak: papírból, bambuszból, üvegből, rozsdamentes acélból és műanyagból.

Azt találták, hogy

magasan a papír szívószálak tartalmazzák leginkább ezeket a káros vegyületeket, míg a bambuszból készültek a második legkárosabbnak bizonyultak, a műanyagok pedig csak a harmadik helyet szerezték meg.

Az üvegben alig találtak káros vegyületeket, az acélban pedig egyáltalán nem is volt.

A legelterjedtebb vegyület ezekben a perfluoroktánsav volt, amelyet 2020-ban világszerte betiltottak. Ennek ellenére ezt az anyagot egyes országokban még mindig gyártják, és előfordulhat, hogy bizonyos termékekben kis mennyiségben továbbra is jelen van. A vizsgált szívószálakban emellett trifluorecetsavat és trifluor-metánszulfonsavat is találtak, amelyek könnyedén a szervezetünkbe juthatnak a szívószálakból, hiszen könnyen oldódnak vízben.

A vizsgálat eredményei így bebizonyították, hogy

a papír szívószál sem bomlik le könnyeben, mint a műanyag. 

Hosszú távon az egészségünk is rámehet 

A problémát mégis az okozhatja igazán, hogy nemcsak a környezetre, de közvetlenül az emberi egészségre is káros hatása lehet ezeknek a vegyületeknek. Szerencsére a PFAS alacsony koncentrációja, mint például a szívószálak használatával bevitt mennyiség nem valószínű, hogy komoly egészségügyi kockázatot jelentene, az állatkísérletek azonban azt sugallják, hogy

ezeknek a vegyi anyagoknak az idő múlásával történő felhalmozódása számos szörnyű mellékhatást okozhat, beleértve a májkárosodást, az immunrendszer gyengülését, de a csecsemők alacsony súllyal születéséhez vagy akár csecsemőhalálhoz is vezethet. 

Az eredmények fényében Goffen arra a következtetésre jutott, hogy a növényi alapú szívószálak egyáltalán nem környezetbarát alternatívái a műanyagoknak, és mindössze egy anyagról mondható el, hogy valóban fenntartható, és nem károsítja az egészséget. 

Nem észleltünk PFAS-t a rozsdamentes acél szívószálban, ezért azt tanácsolom a fogyasztóknak, hogy használják ezt a fajta szívószálat – vagy egyszerűen kerüljék el a használatát

– javasolják a kutatók.

Rovatok