Index Vakbarát Hírportál

Depressziós lehet a szénsavas üdítőktől

2023. szeptember 7., csütörtök 06:50

A Scientific Reports című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány a cukros, szénsavas italok fogyasztását a depresszió fokozott kockázatával hozta összefüggésbe.

Egy több tízezer dél-koreai felnőtt adatain alapuló tanulmány megállapította, hogy a cukros, szénsavas üdítők túlzott fogyasztása a depressziós tünetek nagyobb valószínűségével függ össze – függetlenül a testsúlytól vagy a vércukorszintet befolyásoló tényezőktől, írja a PsyPost.

Ju Young Jung, a tanulmány szerzője szerint a cukros, szénsavas italok túlzott fogyasztása nem csak a nyugati társadalmak problémája.

Az ázsiai országokban, például Dél-Koreában a nyugatiasodással párhuzamosan növekszik az a tendencia, hogy víz helyett szénsavas italokat isznak. Ez számos egészségügyi problémát okozhat. Az elhízás és a cukorbetegség csak néhány ezek közül. Megvizsgáltuk a cukorral édesített szénsavas italok fogyasztásának hatását a mentális egészségre

– fogalmazott.

A vizsgálatban 136 393 kísérleti személy vett részt, akik kitöltöttek egy félig kvantitatív étkezési gyakorisági kérdőívet, valamint egy depressziószűrő kérdőívet (CES-D). A kutatók kizárták a bizonyos betegségekben szenvedő, valamint a bizonyos gyógyszereket szedő személyeket, így végül 87 115 résztvevős lett a vizsgálat.

A kísérleti személyek nagyjából egyharmada hetente többször fogyasztott cukrozott szénsavas üdítőket.

A kutatók szignifikáns pozitív összefüggést találtak a cukorral édesített szénsavas italok fogyasztása és a depressziós tünetek kockázata között.

Jung elmondta, hogy az Egyesült Államokkal, Európával és Dél-Amerikával összehasonlítva Dél-Koreában jóval alacsonyabb a szénsavas italok fogyasztása, ezért arra számítottak, hogy a cukorral édesített szénsavas italok és a depresszió közötti összefüggés a koreaiaknál nem fog jól megjelenni.

Meglepő módon azonban még abban a csoportban is, amelyik hetente legalább egyszer fogyasztott cukrozott szénsavas üdítőket, magasabb volt a depressziós tünetek gyakorisága, mint abban a csoportban, amelyik egyáltalán nem ivott

– fejtette ki Jung.

A cukorral édesített szénsavas italok és a depresszió közötti kapcsolatért több lehetséges mechanizmus is felelős lehet. Ilyen lehet többek közt az elhízás, az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség. A kutatók azonban megjegyezték, hogy a tanulmány eredményei azt jelzik, hogy

a cukorral édesített szénsavas italok és a depresszió kockázata közötti kapcsolatot nem kizárólag ezek az anyagcsere-problémák magyarázzák.

Jung azt is megjegyezte, hogy további vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, hogy a nulla kalóriatartalmú italok szintén szoros kapcsolatban állnak-e a depressziós tünetekkel.

Rovatok