Index Vakbarát Hírportál

Fontos felfedezést tett a James Webb-űrteleszkóp

2023. szeptember 14., csütörtök 21:27

A James Webb-űrteleszkóp új képei azt bizonyítják, hogy egy, a Földtől nem messze lévő bolygó felszínén víz, azaz élet lehet.

A K2-18b exobolygónak van néhány olyan kulcsfontosságú tulajdonsága, amely képes fenntartani a vizet és az életet. A K2-18 törpecsillag körül keringő exobolygó 8,6-szor akkora tömegű, mint a Föld – írja a CNN.

A James Webb-űrteleszkóp megfigyelései alapján a bolygó légkörében bőséges metán és szén-dioxid található. A NASA közleménye szerint ezeknek a széntartalmú molekuláknak a jelenléte az ammónia hiányával együtt egy hidrogénben gazdag légkörre utalhat, amely körülveszi az óceáni világot.

A szén a földi életformák építőkövének számít.

A Hubble-űrteleszkóp kezdetben vízgőz jeleit fedezte fel az exobolygó légkörében, majd egy egészen különleges molekulát, dimetil-szulfidot találtak a bolygón.

A NASA szerint a Földön a dimetil-szulfidot „csak az élet termel”, és a tengeri környezetben található fitoplanktonból származik. De ha meg is erősítik a kémiai vegyület jelenlétét, ez nem garantálja, hogy léteznek bármilyen idegen életformák a bolygón.

A légkör összetételére vonatkozó felfedezések azt sugallják, hogy a bolygó forró, de óceánok borítják, és hidrogénben gazdag légköre van. És ahol folyékony óceánok vannak, ott van az élet lehetősége is. 

Nikku Madhusudhan, a Cambridge-i Egyetem asztrofizikus professzora úgy nyilatkozott, az egyik végső céljuk az élet azonosítása egy lakható exobolygón, ami megváltoztatná a világegyetemben elfoglalt helyünkről alkotott elképzelésünket.

(Borítókép: a K2-18b művészi ábrázolása. Fotó: ESA / Hubble)

Rovatok